Megújult a Zöldház

2022.05.10. 16:43

Modern, világszínvonalú szálláshely várja a Gúthi-erdőbe látogatókat Nyíradonynál

A terület a magyar vadászkultúra egyik emblematikus helyszíne.

Forrás: Molnár Péter

A Nyírerdő Zrt. saját forrásaiból, mintegy 568 millió forint értékeben újította fel az emblematikus Zöldházat, korszerűsítette annak konyháját, melléképületeit és a környezetét.

- Fenntartható vadászat nélkül nincs agrárgazdálkodás, vadgazdálkodás, természetvédelem és erdőgazdálkodás sem. A Gúthi-erdő a magyar vadászkultúra egyik emblematikus helye – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden, a Zöldház avatóünnepségén. Beszédében úgy fogalmazott: az emberek a saját maguk által teremtett világban élnek, amely egyre inkább mesterséges, virtuális. Ahhoz, hogy a szó legszorosabb értelmében a normalitásunkat meg tudjuk őrizni, szükségünk van az Isten alkotta természetre.

- A magyar állami erdészeteknek egyik legfontosabb feladata, hogy a természetet szeretetét erősítse bennünk. A koronavírus-járvány is megmutatta, mennyire szüksége van az embereknek a természet közelségére, ami – az ember alkotta környezettel ellentétben – sűrűn változik. Másképp fest télen és nyáron, vagy épp eső után – fogalmazott Nagy István agrárminiszter, aki hangsúlyozta: fontos, hogy örökségünket megőrizzük, ápoljuk és továbbadjuk a jövő generációinak. Ennek is a jelképe a most megújult Zöldház.

- Volt egy fantasztikus vadászati világkiállítás Magyarországon, ami olyan hírét vitte a magyar vadásztársadalomnak, ami valóban méltó és igazodik hozzánk – emelte ki Tasó László, a térség országgyűlési képviselője. A honatya köszöntőjében méltatta az erdészet munkáját, amely megőrizte az 1989-ben épült vadászház klasszikus jegyeit, miközben egy modern szálláshellyé alakította.

Örülök annak is, hogy a Nyírerdő is kezdi nyitni kapuit, hiszen húsvét óta van egy szép turistaút is a Gúthi-erdőben.

Arra bíztatom az erdészet vezetését, hogy ebből legyen még több, hiszen ez a kincs mindannyiunké. Szeretnénk továbbadni, gyarapítani úgy, hogy mindenki örömét lelje benne, aki erre jár, elsétál, vagy éppen csak bekéredzkedik. Mert ezt a szépséges tájat látni kell – fogalmazott.

Forrás: Molnár Péter

- A Nyírerdő Zrt. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 61 ezer 500 hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel. A Gúthi-erdő több mint 5 ezer hektáros erdőtömb, az Alföld egyik legnagyobb kiterjedésű összefüggő erdeje. Alföldi, gyönyörű, világos tölgyes maradványfoltokat, és a Nyírség legszebb, legnagyobb fatömegét adó akácállományt foglalja magában, benne a világhírű dámszarvas-állománnyal – ismertette beszédében Szalacsi Árpád vezérigazgató.

- A Zöldház az elmúlt években elavulttá vált, az üzemeltetése gazdaságtalan lett. Ezért döntöttünk úgy, hogy megújítjuk az épületet. Ennek nyomán öt szobában és a két apartmanban összesen 14 vendéget tudunk színvonalas körülmények között elhelyezni – emelte ki a most átadott beruházással kapcsolatban. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában