Óriási teljesítmény

2022.05.19. 14:43

Díjkiosztón mutatkozhat be a Magyarországi Falumegújítási Díj két hajdú-bihari elismertje

Május 19-20-án, Környén kerül sor a belügyminiszter által 9. alkalommal kiírt Magyarországi Falumegújítási Díj díjkiosztó ünnepségére.

Forrás: Napló-archív

A rendezvénynek hagyományosan az előző pályázat nyertes települése ad otthont. 

A falumegújítási program feladata a falvak, a falusi életmód értékeinek megmentése a jövő számára. Olyan lakóhelyek létrehozása és fejlesztése a cél, amelyek munkahelyeket teremtenek, a kulturális élet színterei, valamint magas színvonalú életminőséget biztosítanak - olvasható a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztályának közleményében.

A 2021. évi pályázat célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák“, azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A kiírók a jó példák bemutatásával azt kívánják elérni, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön. A hazai pályázat ezúttal is az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség (ARGE) által meghirdetett „Európai Falumegújítási Díj” követelményein alapult, azonban kiegészült néhány, Magyarországra jellemző követelménnyel. 

A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság 10 tagból – többek között a Belügyminisztérium, a Miniszterelnökség, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége képviselőiből – állt. A bizottság a pályaművek áttanulmányozása mellett helyszínbejárások, konzultációk útján is vizsgálta a pályázó települések falumegújítási tevékenységét. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett különdíjakat is átadnak.

A kétnapos rendezvényen először Környe község mutatkozik be, a résztvevők megtekinthetik, hogy a település milyen munkával érdemelte ki az első helyezést. 

A díjátadó ünnepséget május 20-án tartják. Minden díjazott saját standot rendez be, ahol poszterekkel, kiadványokkal, népművészeti alkotásokkal, helyi termékekkel mutatják be településüket.

Magyarországi Falumegújítási Díj –2021.

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért – 2021.

Egyek (Hajdú-Bihar)

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2021.

Buzsák (Somogy), Kajdacs (Tolna), Orfű (Baranya)

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2021.

Bezi (Győr-Moson-Sopron), Gönc (Borsod-Abaúj-Zemplén), Konyár (Hajdú-Bihar), Méhkerék (Békés), Monorierdő (Pest), Vizslás (Nógrád)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában