Az újításokkal is megismerkedhettek

2022.04.01. 13:49

Színházakat látogattak a professzorok

Május 27-én tartják az első előadást a Csokonai Fórumban.

Forrás: Molnár Péter

A Csokonai Fórum épülő, és a Csokonai Színház felújítás alatt lévő épületeit járhatták be péntek délelőtt a Debreceni Egyetem Professzori Klubjának tagjai. Az érdeklődőket Papp László polgármester és Gemza Péter színházigazgató vezette körbe.

 

– Szerencse a szerencsétlenségben, hogy pont a színházépítések időszakában tört ki a koronavírus-járvány, amit reményeink szerint magunk mögött hagyhatunk végre. Egyszerre két színház kialakítása zajlik, utána pedig a társulaté lesz a főszerep - mondta köszöntőjében Papp László polgármester. Mint fogalmazott, színházat építeni legalább annyira nagy feladat, mint megtölteni tartalommal, hiszen a 160 éves épület feltáró munkái során kerültek szembe a szakemberek olyan dolgokkal is, amelyek a korábbi rajzok szerint nem voltak ott.

– A Csokonai Fórum egy modern színháznak lett tervezve. Kilencezer négyzetméteres épület, elegáns és nagy közösségi terei vannak. Három olyan egységgel is rendelkezik, amelyek képesek művészeti produkciók befogadására. Ezek a stúdiószínház, a nagyterem és az orfeum, mely utóbbi a művészeteknek és a gasztronómiának adhat majd teret. Technikai szempontból mindkét színház az ország legmodernebbjei közé fog tartozni – ismertette a városvezető. A technikai feltételek kialakításába a színház szakembereit is bevonta az önkormányzat. Gemza Péter ehhez kapcsolódóan elmondta: régen kézzel kellett az előadásokhoz való díszleteket mozgatni a színpadon. A jövőben már ezt egy programozható rendszer kezeli, amely akár ezer előadás tárolására is alkalmas. A kezelőszemélyzet képzését decemberben elkezdték.  

 

– Óriási előrelépés volt, hogy ezen a helyszínen is megteremtették a zenekari árok feltételeit. Így többek között operaelőadásokat is tudunk itt tartani – méltatta a Csokonai Fórum adottságát a színházigazgató, aki hozzátette: az egyező technológiai megoldásoknak köszönhetően – mint a fény-, és hangtechnika, a forgószínpadok – harmonizálni tudják a két színház működését.  

Papp László elmondta: a két színház építése megközelítőleg 20 milliárd forintba kerül.

A Csokonai Fórum részben egy román-magyar pályázati forrásból, részben pedig önkormányzati és állami támogatásból készül el, míg a Csokonai Színházra a magyar állam adott támogatást a városnak. Utóbbiról továbbá elmondta, hogy építésztechnikai megoldásoknak köszönhetően 350-ről 650 ülőhelyesre növelték annak befogadóképességét. A tervek szerint a Csokonai Fórum május 27-én, míg a Csokonai Színház jövő március végén tartja meg első előadását.  


Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában