Jól ment a DSZC-s diákoknak

2022.04.28. 10:54

Óriási hajdú-bihari siker a Szakma Sztár Fesztiválon!

Három aranyat, hat ezüstöt és három bronzot nyertek a megyei fiatalok.

Kőműves tanulók a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara XV. Szakma Sztár Fesztiválján, a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a budapesti Hungexpón 2022. április 26-án | Forrás: MTI/Soós Lajos

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2022-ben 15. alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjét a 15. Szakma Sztár Fesztiválon tartották április 25-27. között, a budapesti Hungexpo Vásárközpont területén, ahol 86 szakmában közel 250 versenyző mérte össze tudását. Idén első alkalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vett a rendezvény szervezésében – tudatta közleményben a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében.

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 86 szakképesítésben hirdették meg a szervezők, a nappali tagozaton szakközépiskolában és szakgimnáziumban szakmát tanuló végzős diákok számára, akik közül több mint 7000 fő jelentkezett.

A verseny fordulói a válogatók, az elődöntők és a döntő voltak.

Az írásbeli előválogató versenyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolították le.

Hajdú-Bihar megyében 20 iskolából 34 szakképesítésben 340 diák vett részt az előválogatón. A területi előválogatókon részt vett diákok közül 14 szakmában 8 debreceni iskolából 25-en folytathatták a szakmai versenyeket.

A Debreceni Szakképzési Centrum 7 iskolájának 12 diákja jutott be az országos döntőbe, 8 szakmában, és mindannyian dobogós helyen végeztek: három tanuló 1. helyezést ért el, hatan 2. helyezést, hárman pedig 3. helyezést értek el.

A Szakma Sztár Fesztivállal egy időben rendezték az EuroSkills nemzetközi szakmai verseny magyarországi válogatóját, amelyen File Tibor József, a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum tanulója informatikai rendszerüzemeltető szakmában 1. helyezést ért el.

Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok − a korábbiakhoz hasonlóan − egynapos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vehettek részt a rendezvényen. A megyei iparkamara 14 hajdú-bihari településről, 31 iskolából, 11 busszal 531 általános és középiskolás, pályaválasztás előtt álló diák utazását szervezte meg, akik részt vehettek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ négy pavilonjában, 500 szervezet és 840 közreműködő részvételével megrendezett fesztiválon. Az utaztatás során a diákok 50 fős buszokon pedagógusi és kamarai kísérővel érkeztek a helyszínre. A versenyszámok megtekintése mellett az interaktív tevékenységszigeteken is kipróbálhatták tudásukat a látogatók.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a döntőbe jutott diákok és felkészítő tanáraik részére díjátadó ünnepség keretén fejezi ki elismerését a kiemelkedő teljesítményekért. Az okleveleket és a jutalmakat Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adja át a díjazottaknak ünnepélyes keretek között május 25-én, a HBKIK Székházában.

A kiemelkedő eredményeket elért tanulók további megmérettetéseken, a szakmák olimpiájának nevezett WorldSkills illetve az EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken is bizonyíthatják majd tudásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában