Kétszer ad, ki gyorsan ad

2022.03.04. 14:01

Példátlan humanitárius összefogás Debrecenben

Most takarókra, matracokra, ágyneműre van nagy szükség. Helyben is adakozhatunk.

Papp László a március 4-i sajtótájékoztatón

Forrás: Czinege Melinda

Minden támogatásunk és együttérzésünk a megtámadott ország polgárainak. Így kezdte Papp László polgármester azt a pénteki sajtótájékoztatót, amelyet az ukrán-orosz háború elszenvedőinek megsegítéséért rendeztek meg debreceni repülőtér melletti logisztikai központban. Az itt található egyik csarnok a gyűjtőhelye azoknak az adományoknak, amelyeket a Debreceni Karitatív Testület koordinálásával  gyűjtenek a háború elől menekülők és a kárpátaljaiak számára.

– Debrecenben szinte példa nélküli összefogás van kialakulóban, melynek mozgatórugója a nemzeti összetartozás, hiszen Kárpátalja polgárai, Ukrajna állampolgárai közül nagyon sokan magyar nemzetiségűek 

– mondta a polgármester. Beregszász és Ungvár önkormányzatával a napokban vette fel a kapcsolatot Papp László. Mindkét városban  jelentős számú menekült tartózkodik, különösen Ungváron. Az általuk megfogalmazott igényeknek eleget téve tartós élelmiszer, higiéniai és elektromos eszközök, tömlők, szivattyúk és víztartályok összegyűjtése már folyamatban van. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagjai közül több cég is segítséget nyújt. Ezen és a következő héten is több szállítmány érkezik majd Debrecenből a háború sújtotta övezetbe. A hazai és nemzetközi kereskedelmi láncok egy szervezetként állnak a segélyakció mellé, a Reál Élelmiszerlánc például 2,6 millió forint értékben biztosít segélyszállítmányt.

 

Megnyitják a középiskola tornatermét

 

A szálláshelyek tekintetében a Debreceni Szakképzési Centrum az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola (a régi Povolny) utcafrontról megközelíthető tornatermét biztosítja, ahol körülbelül 70 férőhelyet alakítanak ki. A Debreceni Karitatív Testület hangolja össze a segélyakciókat, Debrecenben a Városi Szociális Szolgálat három intézményében, a polgármesteri hivatal az Új Városházán és az Agóra Irodaházban gyűjtik az adományokat.

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Tankerületi Központ és a Gyermekjóléti Központ a mentális sérüléseket szenvedett, ideérkező gyerekek számára nyújt majd szakmai segítséget. Széles Diána hangsúlyozta: óráról órára figyelniük kell arra, hogy minél több szálleshelyen alakítsanak ki. Ezekben a napokban olyan termékekre van szükség (takarókra, plédekre, párnákra, matracokra), amelyek az elszállásolást támogatják. Kiemelte: a segíteni szándékozó emberek helyben tudnak legtöbbet tenni a felajánlásaikkal vagy akár önkéntes munkával, akár telefonon is felkeresve a karitatív testületet. A legtöbb ideérkező, legalább a menekültek 90 százaléka továbbutazik Debrecenből, vannak viszont akik maradnak. Az ő szállásolásukról és élelmezésükről is gondoskodni kell.

Forrás: Czinege Melinda

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Skultéti Éva hangsúlyozta: az önkormányzattal összehangolva folyamatosan frissítik a információs pontjaikat, emellett segítenek a szállítmányozásban, valamint a megfelelő csomagolás biztosításában is. Az iparkamara jövő héten annak ügyében is megbeszélést tart majd, hogy mik a teendők az ideérkező gyermekek lelki gondozásával és ellátásával kapcsolatban.

 

SzD 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában