Hálózat

2022.03.16. 20:28

Megnyílt a Polgári sikk és megalakult a Petőfi Klub Püspökladányban

Megidéznék a reformkori szellemiséget.

Bodó Sándor: egyik cél a generációk közötti párbeszéd erősítése

Forrás: Lévai Péter

Az Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása. Hajdú-Bihar megyében négy klub alakulhat: Püspökladányban, Debrecenben, Hajdúböszörményben és Hajdúszoboszlón. Ezek a települések aktív részesei lehetnek az idei száz település között létrejövő hálózatnak. 

 

Forrás: Lévai Péter

– Petőfi pályája egy olyan útvezető mindannyiunk számára, amely érdemes arra, hogy kulturális eseményeinket ezekben az években az ő munkásságára fűzzük fel. A kezdeményezés céljai között szerepel, hogy a fiatalok számára még inkább elérhetővé tegyük ezt a kulturális értékrendet, új közösségeket indítsunk, valamint a helyi, amatőr művészeket segítsünk. Hazai és külhoni települések együttműködését, generációk közötti párbeszédet támogatja ez a program – osztotta meg Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő a szerdai püspökladányi eseményen. A helyi múzeumban ezen az estén nyílt meg ugyanis a Déri Múzeum Polgári sikk nevet viselő kiállítás. 

 

Tóth Lajos polgármester is köszöntőt mondott
Forrás: Lévai Péter

Tóth Lajos polgármester örömét fejezte ki, hogy elindult a városban a Petőfi Klub. Az új tárlat kapcsán pedig a polgári lét 19. és a 20. századi alakulásáról beszélt. Úgy véli, a gazdasági változások a társasági életre, az öltözködésre is hatással vannak, ezt mutatja meg a kiállítás.

 

Lakner Lajos a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta, Debrecenben nagy sikere volt a kiállításnak. Úgy véli ennek egyik oka a látványosság, illetve az, hogy a tárgyakhoz közünk van, hiszen ma a divat az életünk része. Úgy fogalmazott, a Polgári sikk titka, hogy a látvány hatására a látogató számára életre kel az egykori világ. 

 

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában