Fotókkal

2022.03.07. 15:23

Megérkezett Záhonyba a Debreceni Egyetem adománya

A határátkelőhelynél tapasztalt fennakadások ellenére átlépte a Debreceni Egyetem egészségügyi segélycsomagja az ukrán határt.

Forrás: Czinege Melinda

Jelentős mennyiségű adománnyal érkezett a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának furgonja hétfőn Záhonyba, egy határátkelőhöz közeli, ideiglenesen adománygyűjtő lerakatként működő raktárépület elé. Szólláth Tibor, az alapítvány kuratóriumi tagja a helyszínen elmondta, a felajánlást az ukrajnai Ternopili Nemzeti Egyetem és a Ternopili Városi Önkormányzati Kórház számára állították össze.

A Debreceni Egyetem szolidáris a háború sújtotta ukrán néppel. Azon kívül, hogy nagy létszámú menekültet helyeztünk el intézményünk kollégiumában, keressük azokat a megoldásokat, amivel nemcsak Magyarország, hanem Ukrajna területén is segíteni tudunk. Emiatt döntött amellett az egyetem, hogy egy nagyobb mennyiségű segélycsomaggal támogatja a háború sújtotta szomszédainkat

– tudatta Szólláth Tibor.

 

Balatoni Ildikó, a Klinikai Központ koordinációs alelnöke a szállítmánnyal kapcsolatban részletezte, egészségügyi adományt, főként egyszer használatos gyógyászati segédeszközt tartalmaznak a csomagok.

 

– Sebészeti ellátáshoz szükséges kötszerek, műtősruhák, varróanyagok, vérzéscsillapítók, infúziós felszerelések találhatóak a dobozokban. A ternopili egyetem konkrét felkérésére reagálva kötelességünknek éreztük, hogy ebben a formában is segítséget nyújtsunk – mondta az alelnök.

Szólláth Tibor és Balatoni Ildikó a tervek szerint személyesen adta volna át a Ternopili Egyetem küldöttségének a felajánlást, a delegáció azonban nem érkezett meg az előzetesen egyeztetett záhonyi helyszínre. Mint megtudtuk, az ukrán határnál éjféltől egy adminisztratív változtatás lépett életbe, így a ternopili küldöttek papírjait érvénytelennek tartotta az ukrán hatóság. Mivel nem kaptak engedélyt a határátlépésre, az ukrán oldalon várakoztak arra, hogy átvehessék az adományt.

Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a határ magyar oldalán bombariadót jelentettek, így az a gyűjtőkamion, ami a sürgős segélycsomagokkal együtt átszállíthatta volna a Debreceni Egyetem felajánlását, szintén nem léphette át az országhatárt.

Magyarország ungvári főkonzulátusának két küldöttje érkezett a helyszínre, hogy segítsenek koordinálni az átadást. Végül Beregszászból sikerült furgont szervezni a konzuloknak. Így a segélycsomag biztonságban eljuthatott a ternopili buszhoz.
 

Csizmadia Alexandra külgazdasági attasé és konzul elárulta, Kárpátalján egyelőre még kezelhető a helyzet.

 

– A főkonzulátusunk és a kárpátaljai vezetőség együttműködése a humanitárius segítségnyújtás tekintetében is kiemelkedő. Együtt koordináljuk a segélyek érkezését. Azonban az adományok mostanában nem csupán Kárpátaljára érkeznek, hanem Ukrajna belső területeire is, hiszen ott, ahol valóban dúlnak a harcok, kétségbeejtő a helyzet. Emiatt az, hogy az országon belül melyik „forró” pontra kerülnek a Magyarországról érkező felajánlások, az ukrán hatóságok hatáskörébe tartozik – mondta.

Az attasé hozzátette, főleg tartós élelmiszerre, higiéniai és babaápolási termékekre, matracokra és takaróra nagy az igény.

Helmeczi László, Záhony polgármestere a Napló érdeklődésére elmondta, a város több pontján – közösségi házakban, használaton kívüli raktárépületekben – tárolják a folyamatosan érkező adományokat. A segélycsomagokat kamionok szállítják tovább Ukrajnába. Emellett a városnak a menekültekkel is számos teendője akad. Mint mondta, naponta kilenc vonatszerelvény érkezik Ukrajna felől, mindegyiken 2-500 emberrel. Az érkezőket több önkéntes szervezet meleg étellel és ideiglenes szállással fogadja, a továbbutazók számára szolidaritási jegyet biztosítanak.

 

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában