Köszöntés

2022.03.10. 18:29

Kilencvenéves lett Annuska néni, aki nem szeretne még egy háborút

A 90 esztendős Tóth Imréné egyszer már átélte a háború borzalmait.

Forrás: Marján László

Március 9-én töltötte be kilencvenedik életévét Tóth Imréné Deli Anna. Otthonában köszöntötte őt Maczik Erika, Nádudvar polgármestere és Réz Szilárd alpolgármester csütörtök délelőtt.

 

Annuska néni egyeki születésű, de gyermekéveit az úgynevezett hármashatárban (Karcag, Püspökladány és Nádudvar találkozásánál), Kungáton, egy tanyán töltötte egészen tizenhat éves koráig. Itt tizenkét évesen megtapasztalta a háború borzalmait: elesett emberek, kilőtt harckocsik emlékei idéződtek fel ottjártunkkor is. Mint mondta, nem szeretné mindezt újra átélni, utalva a jelenlegi ukrajnai történésekre.

 

Aztán 1952-ben ment férjhez, s azóta is a nádudvari, József Attila utcai portájukon él, igaz, a házuk ’54-ben leégett, de újjáépítették. Ide született egyetlen gyermekük, Irénke is.

 

Férje egykoron a nádudvari Petőfi téesz elnöke volt, majd elnökhelyettesként Püspökladányban is dolgozott. Megromlott egészségi állapota miatt azonban nyugállományba kényszerült.

 

A már több mint két évtizede megözvegyült Annuska néni lánya, Irénke Debrecenben él, de a mai napig édesanyja támaszául szolgál. Ahogy Annuska néni fogalmaz: legjobb barátnője is egyben.

 

Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában