Reagálás

2022.02.23. 16:31

Polgármesteri cáfolat a momentumos „kivonulásra”

Kifogásolt képviselői eljárás egy debreceni nagyberuházás ügyében.

„A Semcorp Debrecen önkormányzatához semmilyen, a beruházás meghiúsulására vagy késedelmére utaló nyilatkozatot nem juttatott el. Információink szerint a beruházás jelenleg is zajlik a Déli Gazdasági Övezetben” – reagált Papp László február 23-án arra, hogy ugyancsak szerdán Mándi László (Momentum) a gyárépítés leállításáról és a kínai cég „városból való kivonulásról” írt a közösségi médiában, „megbízható forrásokra” hivatkozva.

 

Emlékeztetőül: a Semcorp gyárának alapkövét tavaly nyáron tették le a déli iparterületen, a vállalat az elektromos akkumulátorokhoz szükséges szeparátorfóliák előállításában tölt be vezető helyet a világpiacon; a debreceni üzemmel 440 munkahelyet hoznának létre.

 

Az ellenzéki önkormányzati képviselő – országgyűlési képviselő-jelölt – úgy intézett írásbeli kérdéseket a saját információi alapján Debrecen polgármesterének, hogy azzal lényegében azonos időben meg is osztotta a kétségeit és a beruházás elmaradásának lebegtetését a Facebook-oldalán.

 

Erre válaszul adott ki sajtóközleményt Papp László néhány óra múlva, kiemelve: Mándi László azzal, hogy meg nem erősített információk alapján rossz színben tünteti fel a várost, világossá tette, méltatlan a debreceniek képviseletére.

 

– Ilyen horderejű ügyben az a minimum, hogy mielőtt bármit kommunikálunk, megvárjuk a megfelelő válaszokat! A képviselő akciója semmi mást nem szolgált, mint hogy egy kis rivaldafényt irányítson magára – jelezte a polgármester, hozzátéve, a beruházásával kapcsolatban nyilatkozattételre a Semcorp jogosult. Eddigi együttműködésünk során a Semcorp – folytatta – semmilyen kifogást nem támasztott az önkormányzat hozzáállásával kapcsolatban. Kategorikusan cáfoljuk és visszautasítjuk – emelte ki –, hogy a város nem biztosított megfelelő feltételeket a leendő gyár működéséhez. „Ezzel szemben az igazság az, hogy a város a Semcorppal kötött szerződésében vállalt valamennyi feltételt a beruházás ütemének megfelelően teljesíti” – fogalmazott Papp László, aki ezzel Mándinak arra az állítására utalt, miszerint a Semcorpnál „a befektetők valamivel annyira elégedetlenek voltak, hogy úgy ítélték meg, a gyár nem tud megfelelően üzemelni Debrecenben”.

 

A sejtetés károkat okozhat

 

– Feltehetnénk a kérdést, miért ül Mándi László a debreceni közgyűlésben?! Tudnia kell, hogy az önkormányzat külön támogatásban a Semcorpot nem részesítette, a beruházás kapcsán külön vállalást nem tett. A Semcorp első ütemű beruházási igényeit a Déli Gazdasági Övezet kiépítésével összefüggésben megvalósuló infrastrukturális fejlesztések képesek kiszolgálni – olvasható a polgármesteri közleményben.

 

Barcsa Lajos alpolgármester még február 23-án délután, a városházi közleményt követő órákban azt posztolta a Facebook-oldalán, hogy sikerült beszélnie James Shih-vel. A Semcorp elnökhelyettese pedig azt közölte vele, hogy a „Mándi László által gerjesztett híresztelés teljes mértékben kacsa”.

 

Papp László nyomatékkal megjegyezte: Mándi László, aki állítólag közgazdász, tudhatná, hogy megerősítés nélkül ilyen sejtetéseket közölni, az esélyét sem megadva a hivatalos válaszoknak, komoly károkat képes okozni mind a cég, mind pedig Debrecen városa számára. – Ez befolyásolja a Semcorp hazai és nemzetközi megítélését, mint ahogyan Debrecen hazai és nemzetközi megítélését is. Számos befektetői tárgyalást folytat Debrecen önkormányzata jelenleg is. Egy ilyen meg nem erősített információ megjelenése helyrehozhatatlan károkat okozhat a gazdasági kapcsolatok fejlesztésében – írta.

 

Borítókép: A Semcorp debreceni gyárának alapkőletétele 2021-ben. A képen Szijjártó Péter külügyminiszter (balról), James Shih, a Semcorp Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László országgyűlési képviselő és Papp László debreceni polgármester látható | Fotó: Napló-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában