Ártó erők

2022.02.28. 09:09

Hecckampány a Csapókerti Közösségi Ház körül

Tasó László szerint egyértelmű, hogy egyesek megpróbálnak ártani a városrészi közösségnek.

A város markáns gazdaságfejlesztése, a dinamikus fejlődés nem csak az iparterületekre koncentrálódik, a település városrészei is jelentős arculatváltáson mennek át. 

 

A mintegy húszezres lélekszámú Csapókertben az elmúlt években számos utca kapott új burkolatot, emellett új pihenőparkot is kialakítottak a Liget téren. A családi házas övezet egyre vonzóbb a gyerekesek körében, kertvárosias közösség formálódik a városrészben, amely nem véletlen, hiszen a civil szervezetek számát és tevékenységét tekintve ez az egyik legaktívabb városrész Debrecenben. Az 1962-ben épült Csapókerti Közösségi Házban csaknem 25 művészeti csoport és közösség működik, az általuk szervezett alkalmakat több százan látogatják. 

Energetikai felújítás 

 

Papp László polgármester és Tasó László, a térség országgyűlési képviselője a 15. Csapókerti Szomszédsági Napon jelentette be, hogy teljes megújuláson esik át a városrész kulturális gyűjtőhelye. Tasó László akkor elmondta: a közösségek értékteremtő munkája példaként szolgál a fiatalok számára, akik a személyes találkozások alkalmával ráérezhetnek a barátság „ízére”. A megközelítőleg 600 millió forintos korszerűsítés három elemből áll, a Városi Szociális Szolgálat telephelyének és a Csapókerti Gondozó Szolgálat Süveg Utcai Idősek Klubjának is helyet adó épület energetikai korszerűsítésen esik át. 

Az a felújítás kiterjed a teljes szigetelés, illetve a fűtési-, szellőző- és világítási rendszer megújítására, de akadálymentesítés, valamint napelemek telepítése is a projekt része. A Városi Szociális Szolgálat emellett eszközbeszerzésre jogosult, továbbá a közösségi házba álmodták meg a Debreceniek Házát, amely belső átalakítással, térrendezéssel jár; de teljesen megújul a színpad és a tánctér is. A közbeszerzési eljárás a napokban eredményesen zárult, az önkormányzat megkötötte a szerződést a nyertes vállalkozóval, aki heteken belül átveszi a munkaterületet. Az idén hatvanéves épület korszerűsítése tehát jó úton halad, de a felújítás miatt zárva tartó intézmény kapcsán felmerültek bizonyos aggályok, megkérdőjelezve az egyesületek visszaköltözésének lehetőségét, továbbá a parkolás kérdését. 

Korszerű és esztétikus 

 

Tasó László országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban elmondta: – A választási kampányban várható és már tapasztalható, hogy a baloldalhoz csapódott pártok nem válogatnak az eszközökben és a módszerekben, ha egy együttműködő közösségnek ártani, bomlasztani akarnak. Nem mennek a szomszédba a receptért, ez a mostanában közelebbről is megismert „politikai kultúra” alakult ki náluk az idők során. A képviselő hangsúlyozta: 

természetesen a közösségi ház felújítása a közösségeket, a Csapókert lakóit fogja szolgálni korszerű és esztétikus környezetben. 

Tasó László országgyűlési képviselő | Fotó: Napló-archív

– Az is nyilvánvaló, hogy kevesebb parkoló nem lehet a jelenleginél, de vizsgáljuk a bővítés lehetőségét. A kötekedők és közösségrombolók idővel eltűnnek a színről; fél év múlva pedig a kultúra, népzenei és néprajzi hagyományaink őrzői, művelői, akik megélik és továbbadják az összetartozásunkat jelentő örökségét, továbbá a művészeti, szabadidős és a szakmai közösségek újra birtokba vehetik a megújult közösségi teret – mondta. 

Értékteremtő mindennapok 

 

Tasó László egyértelművé tette: a Csapókerti Közösségi Ház a közösségeknek épül. – Azért dolgozunk és újítjuk fel az épületet, hogy az ott tevékenykedő egyesületek, csoportok modern, esztétikus körülmények között tudják élni értékteremtő mindennapjaikat. Az idén 60 éves házat az év végén nyitjuk meg újra a nagyközönség számára, ahova visszavárjuk az ott korábban működő egyesületeket – zárta a képviselő. 

 

MI

 

Látványtervek: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában