Már elindultak a munkálatok

2022.01.06. 13:59

Még idén egy új Tócóskertet láthatunk

Fedett rendezvényközpont, páraoszlopokkal ellátott park, sportpálya, kutyafuttató és gyerekvár is lesz a lakótelepen.

Forrás: Czinege Melinda

Megkezdődtek a Tócóskert felújításának munkálatai. A lakótelepet átszelő Holló László sétányon tartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Balázs Ákos elmondta, a teljes Zöld Város program tíz városrészt érint, ennek 90 százaléka a lakóövezetek megújítását szolgálja.

 

– A novemberig tartó fejlesztés a Tócóskertben 17 ezer ember környezetét fogja szerethetőbbé tenni. A városrészben összesen százezer négyzetméternyi terület alakul át teljesen, ebből 27 ezer négyzetméternyi zöldterület fog megújulni közel négyezer cserje, háromezer évelő növény és 140 kisfa elültetésével

– mondta Balázs Ákos. Az alpolgármester számszerűsítette is a Zöld Város program részleteit:A Tócóskert fejlesztése 650 millió forintból jöhet létre, a teljes Zöld Város program megvalósítása pedig 6 milliárd forintba fog kerülni, ezzel több mint 260 ezer négyzetméternyi zöld terület újulhat meg.

– Városszerte összesen 900 fát fogunk elültetni, ami 340 kilogramm szén-dioxid és négy tonna por megkötésére lesz elegendő, ezzel is segítve a város levegőminőségét – összegezte.

Ilyen átalakításokra számíthatunk

Egy élhetőbb Tócóskert

 

Pósán László országos szinten is jelentősnek nevezte, hogy ilyen nagy volumenű fejlesztéseket tud megvalósítani Debrecen. Kiemelte a több évtizedes múlttal rendelkező lakótelepet, ami szerinte megérett a ráncfelvarrásra.  

– Annak, hogy a munkálatok a Tócóskert tengelyén, a Holló László sétányon kezdődtek el, emblematikus jelentősége van, mivel ez a legforgalmasabb gyalogos útvonala a városrésznek. A macskakő ugyan strapabíró, de egy elavult konstrukció, körülményes közlekedni rajta például babakocsival vagy kerékpárral– véli az országgyűlési képviselő. Pósán László előrevetítette, a városrész közlekedéséről nagy terhet vehet le a jövőben a 3-as villamos, ami ugyan egy nagy forrásigénnyel rendelkező és még távoli projekt, ám a város vezetése már vizsgálja a megvalósítás lehetőségeit.

Forrás: Czinege Melinda

A Tócoskertért a tócóskertiekkel

 

Varga András hozzátette, a tervezés ideje alatt folyamatosan egyeztettek a helyi lakókkal, figyelembe véve az igényeket és a jelzett problémákat. Az országgyűlési képviselő ismertette a fejlesztés pontos részleteit is:

 

– Megújul a teljes Holló László sétány, melynek közepén felépül egy árammal ellátott, fedett résszel is rendelkező rendezvénytér. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola közelében lévő sétány is fel lesz újítva, az Angyalföld téren pedig párásító oszlopokkal ellátott pihenőpark készül. Az István út 61. és 91. szám között egy látványos gyerekvár épül, illetve elkészül egy KRESZ-pálya, ahol a biztonságos közlekedés alapjait lehet elsajátítani.– A Margit téren egy filagóriás pihenőpark lesz, az István út és a Kishegyesi út sarkán lévő, a helyiek által Gödörként elnevezett tömbbelsőben pedig egy gyeppel ellátott sportpályát vehetnek birtokba a környékbeliek – mondta.

 

Varga András kiemelte, a parkolási lehetőségek évek óta problémát okoznak a Tócóskertben, így ezen a területen is jelentős javulás várható. Valamint létrejön egy kutyafuttató, amit a lakók nyugalma miatt a Tócóskert külső karéján hoznak létre, minél távolabb a lakóépületektől. 

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában