Előterjesztés

2021.12.15. 10:40

Újabb területek a kiemelt fejlesztések szolgálatában

A javaslat szerint a Határ Úti Ipari Parkban még sok tartalék van.

Forrás: Napló-archív

A debreceni Határ Úti Ipari Park (HIP) területét birtokló és üzemeltető magán- és jogi személyek azzal a kéréssel fordultak az önkormányzathoz, hogy a HIP egy – még beépítetlen – részét, valamint a tervezett bővítési területét nyilvánítsa kiemelt fejlesztési területté annak érdekében, hogy a jelentkező piaci igényeket rövid idő alatt és rugalmasabb módon tudják kiszolgálni – áll abban az előterjesztésben, melyet Gábor István főépítész nyújtott be, és amely csütörtökön  kerül a képviselők elé.

 

Mint írja, a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítás lehetővé teszi a településrendezési eszközöket érintő módosítás véleményezési eljárásának tárgyalásos lefolytatását, mely lényegesen rövidebb idő (átlagosan 2-3 hónap) alatt végigvihető, míg a teljes eljárás 7-8 hónapot vesz igénybe.

 

„Debrecen növekedésének motorját az ipari (termelés) és gazdasági (kereskedelem, szolgáltatás, kutatás és fejlesztés) foglalkoztatásbővítő beruházások adják, melyek rövid és középtávon is hatással vannak a gazdasági területek keresletére és kínálatára. A Településfejlesztési Koncepció­ban megfogalmazottak szerint előnyben kell részesíteni az infrastruktúrával ellátott hasznosítatlan vagy alulhasznosított területeket. Ezen kritériumokhoz és elvárásokhoz jól illeszthető a HIP tekintettel arra, hogy kiépültsége mellett még rendelkezik tartalék- és fejlesztési területekkel” – áll a dokumentumban. Aszerint többek közt az egy telektömbbe tartozó ingatlanok eltérő építési övezetekbe tartozása megszűnne és tömbönként egy építési övezet kerülne, illetve a bővítési területeket átminősítenék.

 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában