Figyelmeztet a Nébih

2021.12.01. 14:47

Madárinfluenzát mutattak ki egy hattyú tetemében a Vekeri-tónál

A szomszédos megye egyik állattartó telepén is felütötte a fejét a vírus.

20210305 Miskolctapolca Olajfoltok a miskolctapolcai csónakázó tavon. Nem elég, hogy orvhorgászok tizedelik a halállományt most olajfoltok szennyezik a tapolcai csónakázó- tó vizét. Vajon honnan kerülhetett a tóba? Ott jártunkor nem láttunk olajfoltokat. Fotó: Ádám János/ÁJ Észak-Magyarország 20210305 Miskolctapolca Olajfoltok a miskolctapolcai csónakázó tavon. Nem elég, hogy orvhorgászok tizedelik a halállományt most olajfoltok szennyezik a tapolcai csónakázó- tó vizét. Vajon honnan kerülhetett a tóba? Ott jártunkkor nem láttunk olajfoltokat. Fotó: Ádám János/ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: illusztráció / MW-archív

A magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki november 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Békés megyei Kondoroson, miután egy állattelep dolgozói a madarak megemelkedett elhullására lettek figyelmesek a csaknem ötezer darab tenyészpulykát számláló állományban. Az elhullott állatok esetében a laboratóriumi vizsgálat a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét mutatta ki. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében haladéktalanul megkezdődött a telep felszámolása.

Egy nappal később, december 1-jén a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyút észleltek, amelynek teteméből ugyancsak a madárinfluenza H5N1 altípusát mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

A keleti országrész két szomszédos megyéjében történt újabb fertőzési esetek miatt a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy

fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség betartása, amelyet az országos főállatorvos már korábban elrendelt, többek közt a jelenlegi kitörésekben érintett megyék esetében is.

A hatályos előírásokról, valamint az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hajdu-biharban-is-megjelent-a-madarinfluenza-5859041/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában