Megérkezett az örökláng

2021.12.16. 17:59

Felragyogott Betlehem fénye Debrecenben

Megérkezett a betlehemi békeláng a Nagytemplom mögötti Emlékkertbe csütörtök délután.

Forrás: Czinege Melinda

 A hagyományokhoz híven a város vezetője és a keresztény felekezetek képviselői fogadták a Születés Templomából érkező öröklángot, melyet a 43. Főnix Cserkészcsapat lángőrei kísértek Debrecenbe.

Bízom benne, hogy a láng szétosztása után minél több debreceni otthonba eljut a Kisjézus üzenete, melegsége. Kívánom mindenkinek, hogy a gondokat félretéve a betlehemi lángban gyönyörködve, a szeretteivel együtt tudjon készülődni a karácsonyra

 – mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

– Sokféle békétlenséggel küzdő világunkban és szívünkben ma is abban reménykedünk, hogy Jézus, a békesség fejedelme békességre tud vezetni – mutatott rá Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházközség püspöke.

 

Palánki Ferenc megyéspüspök beszédében kihangsúlyozta, a fényt őriznünk kell magunkban és meg kell osztanunk másokkal, hogy minél több ember szívét ragyogja be az Isten feltétel nélküli, emberszerető jósága.

– A láng érkezésének legszebb üzenete, hogy megosztható. Őriznünk kell, de ha pislákolna, vagy akár ki is hunyna, újra átvehetjük egymástól – mondta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája.

Tóth Sándor, az Új Remény Baptista Gyülekezet lelkipásztora szerint 

a világosság akkor válik értékké, amikor azt mondjuk: elég volt a sötétségből.

 Jézus fénye azért érkezett, hogy megtörje ezt a sötétséget a világban és a szívekben.

 

– Advent ünnepe olyan, mint egy szent kirakójáték. A Betlehemi Láng ennek egy fontos eleme, utolsó darabja pedig karácsony szent éjjelén kerül a helyére, és ekkor válik teljessé – véli Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa.

Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze azt kívánta, hogy karácsony idején ne a drága dolgokban, hanem a kicsiny szavakban, üzenetekben lássuk meg a hatalmas csodát.

 

Turányi Szilárd, a 43. Főnix cserkészcsapat vezető tisztje a Hajdú-bihari Naplónak a láng szállításának technikai részleteiről mesélt: – A legizgalmasabb rész, amikor az osztrák cserkésztestvéreink eljuttatják a betlehemi Születés Templomából a lángot. Mivel nem különjárattal, hanem hagyományos repülőgéppel érkezik, egy speciális mécsesben kell szállítani, hogy a légitársaság előírásainak megfeleljen. A hagyományokhoz híven a kíséretben egy kiscserkész is rész vesz, épp amiatt, hogy ne csak a rangidős csapattagoknak legyen része ebben a hatalmas megtiszteltetésben – mondta. 

 

Turányi Szilárd hozzátette, világszerte több mint kétszáz cserkész viszi magával saját országába az öröklángot. Debrecenbe 2003 óta hozzák el a Főnix cserkészei Jézus fényét Bécsből. Idén a koronavírus miatti lezárások nem tették lehetővé, hogy belépjenek Ausztriába, így a lángot az osztrák-magyar határon tudták átvenni. A magyarországi kalandos útja során Debrecenbe autóval, a városon belül gyakran kerékpárral vagy akár gyalog viszik a cserkészek. Így került végül az Emlékkertben található betlehemi kuckóba, ahonnan a negyedik adventi gyertya meggyújtása után bárki hazaviheti, hogy otthonában ragyogjon a fénye.

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában