a fény ünnepe

2021.12.05. 21:25

A hanuka nyolcadik lángja is felgyulladt

A zsidóság a fény ünnepén az isteni csodát hirdeti.

Fotó: Molnár Péter

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) fényt gyújtott Debrecenben, a Bajcsy- Zsilinszky utca és Piac utca kereszteződésében felállított hanukán, vasárnap.

Az eseményen Köves Slomó rabbi, az EMIH vezetője a csodáról beszélt. – Mindannyian szeretnénk csodát látni az életünkben. A Tóra, a Biblia tele van csodákkal, mi mégis gyakran úgy érezzük, nincs elég az életünkben. Pedig a szürke hétköznapok fölé szeretnénk emelkedni, ezért szükség lenne csodákra. Ehhez azonban fel kell ismernünk, hogy a probléma nem több, mint próbatétel az életünkben. A nehézségek felismerése, illetve az azokkal való szembeszállás lesz az, ami elhozza a csodát, és felülemelkedhetünk – mondta a vezető, hozzátéve, az elmúlt másfél-két év után erre igen nagy szükség van.

A nyolcadik láng meggyújtása előtt Puskás István alpolgármester az adventi gyertyagyújtással állította párhuzamba az eseményt. – Az advent második gyertyája a reménység gyertyája, de egyben a zsidóságra emlékeztető gyertya is. Ez az a gyertya, mellyel a keresztény közösség a zsidó testvérekre emlékezik. A hanuka ünnepében a csoda mellett ott van a remény is, a jóra ugyanis várni kell. Tehát reménykedünk, és a jó talán épp egy csodaként bukkan fel az életünkben – mondta.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke szerint jó zsidónak lenni Debrecenben. – Ez nemcsak egy szlogen, hanem a valóság. A debreceni polgárokkal együtt tudunk ünnepelni, ami hatalmas örömöt jelent számomra – hangsúlyozta.

Faigen Sámuel, Debrecen főrabbija szintén elismerően beszélt a városról. – Debrecenben zsidónak lenni büszkeség. Ebben a gyönyörű városban a főtéren tudjuk meggyújtani a hanukai lángot, ami azt gondolom, hatalmas dolog – emelte ki.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában