megemlékezés

2021.11.02. 10:34

Október 31. többszörös ünnep Körösszegapátinak

A halottakra, az elhunytakra való emlékezés minden család programja ilyenkor.

A már szokásos vasárnapi alkalmak mellett a reformáció napjára való visszatekintés volt az egyik fontos gondolata az istentiszteletnek. Ezt az ünnepet emlékezetessé teszi még két olyan esemény, mely már a rendszerváltás után jött létre: 1991 februárjában határozta el a község lakossága, hogy emlékművet állítanak a település központjában, amelyen feltüntetik az I. és a II. világháborúban elhunytak neveit. Az 1944 októberében menekülés közben hősi halált halt katonák síremlékét a kopjafával együtt 2004. november 4-én avatták fel a temetőkertben.

A vasárnapi ünnepi esemény Körmösdpusztán, az ottani istentisztelettel kezdődött. Miután az ünnepi megemlékezés véget ért, Körösszegapáti református templomában Tóth Tibor Berekböszörmény református lelkésze, esperes prédikált:

„Az elmúlt évtizedekben sokan fordítottak hátat Isten igéinek. Kimaradt sok ember életéből Isten személye, pedig az igét nem lehet megsemmisíteni. Ha nem lenne ige, lehetetlen lenne az élet. Az 1517 október 31-e utáni eseményeknek ez az egyik fő mondanivalója. Cselekedjünk úgy, hogy boldogok legyünk mi, a családunk, a szomszédaink, a barátaink. Ez az 504 évvel ezelőtti reformáció egyik gondolata. Az őseinkre, elődeinkre való emlékezés mindig a jelenkor feladata.”

Ezért koszorúzták meg minden évben a háborúban elhunytak, az ártatlanul meghaltak emlékhelyeit. Az emlékműnél idén is koszorúkat helyeztek el, a katonák síremlékénél virágot, a kopjafánál pedig nemzeti színű szalaggal díszített koszorúkat. Ilyenkor, október végén a temető sírjai, az ott elhelyezett emlékmű, a település központjában felállított I. és II. világháborús emlékmű talapzatain sok-sok virág és égő mécses jelzi azt, hogy a ma embere emlékezik a múltra, az elődeire.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában