Együttműködés

2021.11.26. 12:04

Új terápiákat és gyógyszereket eredményezhetnek az egyetemi kutatások

Többek között új vállalati együttműködések is létrejöttek a pályázati munkának köszönhetően.

Fotó: Czinege Melinda

A Debreceni Egyetem adott otthont az Új molekuláris mechanizmusok, diagnosztikus és terápiás célpontok metabolikus és kardiovaszkuláris kórképekben című projektismertető, illetve online zárórendezvényének pénteken. A Széchenyi Terv keretében megvalósított projektben a Debreceni Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetemről, illetve a Szegedi Biológiai Központból összesen 132 fő vett részt.

Virágzó közös munka

A résztvevő kutatócsoportok 11 új kutatási programot alakítottak ki a másfél milliárd forintos európai uniós forrásból megvalósított projekt keretében. A pályázati forrás támogatásával 24 fiatal kutató szerzett PhD-fokozatot, 7 új egyetemi kurzus indult, valamint 10 vállalkozási/ipari együttműködés jött létre. Az egyik csoport a szervezet hőtermelésének fokozását, a szervezetünkben lévő barna zsírszövet aktiválásának lehetőségét vizsgálta, egy másik csoport például gyulladást. Ezen felül többek között zsírtranszplantációs kísérletek is zajlottak sikeresen, amik javítják a szervezet anyagcsere-állapotát – hangzott el az eseményen. Dr. Fésüs László, a projekt szakmai vezetője elmondta, minden eredményt fontosnak tart. Hozzátette, a három intézmény összefogása által a belső együttműködések lehetőségét tudták feltárni Magyarországon. – A technológiai háttér összekapcsolása, valamint a közös gondolkodás is rengeteget segített, hiszen sok közös cikk, fejlesztés született, beleértve a mesterséges intelligencia alkalmazását, illetve a zsírösszetétel-változások vizsgálatát – mondta dr. Fésüs László, kiemelve, jól jelzi az eddigi közlési eredményeik sikerességét az ipari partnerekkel való együttműködések kialakulása. A szakmai vezető továbbá hangsúlyozta, több mint 140 közlemény született előkelő folyóiratokban, melyeknek remek a visszhangja.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában