Látogatóközpont létesülhet

2021.11.10. 12:44

A turisták is rátalálhatnának végre a Herpályi Csonkatoronyra

Jó hírekkel szolgálhatunk Hajdú-Bihar műemlék épületéről.

A Herpályi Csonkatorony a megye legrégebbi műemlék épülete | Fotó: Megyei önkormányzat-Archív

Látogatóközpontot alakítana ki Hajdú-Bihar megye legrégebbi műemlék épületnél, a Herpályi Csonkatoronynál a berettyóújfalui önkormányzat. A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén, október végén döntött arról, hogy nettó 20 millió forintért – 300 forintos négyzetméteráron – megvásárolnak 6 hektárnyi földterületet egy magánszemélytől a cél érdekében. Az ingatlanok ugyanis éppen azon a területen vannak, ahol a látogatóközpont és a parkoló felépülne. A húszmilliós vételárat maga a tulajdonos szabta, az önkormányzatra nézve ez kedvező, mivel az ingatlanbecslés ennél kicsit magasabb értékben állapította meg a három helyrajzi számon lévő ingatlanok összértékét. Az önkormányzat EU-s támogatást szerezne a TOP Plusz keretében a turisztikai projektre, mely révén nemcsak a Herpályi Csonkatorony, de a közeli Fehértemplom-rom is jól megközelíthetővé válna.

A Herpályi Csonkatorony a megye legrégebbi műemlék épülete | Fotó: Megyei önkormányzat-Archív

Herpály település a 17. században tűnt el, elnéptelenedését a törökdúlások okozták. Előtte több száz éven át fontos szerepet töltött be a környéken, egy 1418-as okirat szerint 300 lakosához három kocsma tartozott, az egyikben szállást is talált az utazó. A csonkatorony a 12. században román stílusban épült herpályi monostor maradványa. Csak feltételezik, hogy a bencés rendhez tartozott.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában