ikonikus építmény

2021.10.20. 16:01

Új technikával és arculattal nyitott meg ismét a Főnix

Teljes körű felújításon esett át az épület, Debrecen multifunkciós létesítménye ezentúl Főnix Arénaként várja a látogatókat.

Fotó: Czinege Melinda

Papp László az ünnepségen elmondta, hogy a város 2002-ben átadott ikonikus építménye jelentős felújításon ment keresztül, mellyel biztonságosabb, energiatakarékosabb és modernebb lett. Az ország második legnagyobb csarnokát február elején vette át kivitelezésre a HUNÉP Zrt., szerdától pedig készen áll a közelgő sport- és kulturális eseményekre.

A gépészeti berendezéseket, a légtechnikai és a vizuális élményeket biztosító eszközöket is korszerűsítették az arénában. Debrecen polgármestere kiemelte, hogy a kormány által biztosított 2 és félmilliárd forint nem az egyetlen kormányzati támogatás, ami a helyi sportinfrastruktúra fejlődését elősegítette. 2010 után több mint 20 milliárd forintnyi kormányzati támogatás érkezett a városba, ennek köszönhetően sok létesítmény épülhetett fel és újulhatott meg, köztük a Nagyerdei Stadion, a Hódos Imre Sportcsarnok, az Oláh Gábor utcai Sportcentrum, a Debreceni Labdarúgó Akadémia és az egyetemi sportlétesítmények fejlesztése.

„Mindez azt eredményezte, hogy Debrecen az egyik legminőségibb, legfejlettebb sportinfrastruktúrával rendelkező város az országban.”

Ez teszi lehetővé, hogy a cívisváros rendszeresen vállalhasson szerepet hazai és nemzetközi sportesemények lebonyolításában, mint például a 2022 januári szlovák-magyar közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság és később a 2024 es női Eb. – Bízom benne, hogy a felújítás minden tekintetben kiszolgálja majd a sportolók és a szurkolók igényeit – jegyezte meg.

Fotó: Czinege Melinda

Merész álomból világverseny

– 2018-ban álmodtunk egy nagyot, ami arról szólt, hogy Magyarország adjon otthont végre egy felnőtt férfi kézilabda világversenynek is – idézte fel Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. Arra is emlékeztetett, hogy 2004-ben és 2014-ben női kézilabda Európa-bajnokságot rendeztek a Főnixben, de felnőtt férfi világversenynek Magyarország még soha nem volt a házigazdája.

A szakember szerint azért esett Debrecenre a választás, mert jelentős és sikeres a kézilabdamúltja, emellett már sokszor bizonyította, hogy kiváló szervező és helyszín.

– A város mellett mellett Budapest, Szeged, illetve Pozsony és Kassa lesznek még helyszínei a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságnak – jegyezte meg. – A sporteseményre világsztárok érkeznek: a dán, a szlovén, az észak-macedón és a montenegrói csapat lép pályára, ezzel a 6500 férőhellyel rangos nemzetközi eseményeknek ad méltó otthont a Főnix Aréna – fogalmazott, majd hozzáfűzte, hogy a szövetség 600 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz.

Fotó: Czinege Melinda

Madártól a Tankcsapdáig

A megfiatalított Főnix Aréna emlékezetes programjait Kósa Lajos összegezte. Felidézte, hogy az új Főnix csarnokot Erdei Madár Zsolt avatta fel 2002-ben, itt lett világbajnok Csollány Szilveszter, itt lett először világbajnok a magyar női kézilabda junior válogatott, és koncertezett a tízezres közönség előtt a Tankcsapda, Joe Cocker és Bryan Adams is. Volt negatív rekord is a Főnixben: Zalatnay Sarolta koncertjén néhány évvel ezelőtt összesen hárman vettek részt. A politikus felhívta figyelmet a csarnok kedvezővé alakított akusztikájára is. – A kormány és a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásának köszönhetően pedig nemcsak a kézilabdaprofilra újították meg a létesítményt. – Jégtechnikai beruházások is történtek, melynek révén olyan jegünk lesz, amilyen még a hollandoknak sincs – mutatott rá.

Bardóczy Gábor kormánybiztos először arról beszélt, hogy egy négylépcsős állomás első pontja a korszerűsített Főnix Aréna, ami később a magyar sportlétesítményeket nemzetközi események megrendezésére teszi alkalmassá. – Amikor a debreceni aréna felújítását megálmodtuk, egy olyan XXI. századi, a teremsportágak megrendezésére alkalmas létesítményt szerettünk volna létrehozni, ami nemcsak a sportágak kiszolgálásáról, hanem a közösségi terekről szól.

Fotó: Czinege Melinda

A sport és az összefogás helyszíne

A részleteket Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár ismertette. Hangsúlyozta, hogy ez a beruházás azért is különleges, mert a hivatalos átadási időpontnál egy héttel korábban fejeződött be, és nem okozott többletköltséget az alapanyag-áremelkedés. A beruházás nettó kétmilliárd forint értékben valósult meg, ezzel modern, gazdaságosabb és komfortosabb létesítmény jött létre.

Az újjávarázsolt Főnix Arénával nemcsak a tervek, hanem a vágyak is teljesültek, így méltó körülményeket biztosítanak az elkövetkező rendezvényeknek. A kormány a magasépítési beruházások egyike sem pusztán beruházási vagy kivitelezési kérdés, hanem ennél jóval többet jelet: egy ilyen sportlétesítmény például közösségszervező erővel bír, amely mérhető, kézzelfogható sikereket jelent a nemzetnek, mellyel újra és újra átélhetjük az összetartozás jelentőségét – világított rá. Úgy fogalmazott: sportnemzetként nemcsak a sikereink nagyok, hanem a kormány felelőssége is. – Ha sportról van szó, páratlan összefogásra vagyunk képesek, de ehhez világos jövőképre és komoly infrastrukturális feltételekre van szükség – mondta végül.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában