Miért kellett odavesznie?

2021.10.04. 20:39

Súlyos hibát követhetett el egy állatorvos, amikor elaltatott egy elveszett tacskót

Elek Valéria, a Pacsi Kutyamenhely vezetője szerint az orvos nem vonta tizennégy napig hatósági megfigyelés alá a kutyát.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Eutanázia – avagy mikor jön el a kedvencünk elaltatásának ideje? Egy gazdi minden vágya, hogy szeretett négylábúja a lehető legtöbb időt tudja mellette tölteni, ám sajnos az ebek nem élnek addig, ameddig az emberek. Eljön az idő, amikor dönteni kell: tovább szenvedjen az állat, vagy elköszönünk tőle örökre? Amikor a kedvencünk már nem tudja a saját alapigényeit ki­elégíteni, nem képes lábra állni, nem akar enni, látszik rajta, hogy nagyon a végét járja, akkor a legjobb döntés, ha felkeresünk egy állatorvost.

Igen ám, azonban a közelmúltban értesült lapunk egy olyan nem mindennapi, megyénkben történt esetről, mely igencsak elgondolkodtató. Elek Valéria, a Pacsi Kutyamenhely vezetője a Napló segítségét kérte, ugyanis szeretné felhívni az emberek figyelmét arra: aki kóbor állat befogadásával, tartásával foglalkozik, az tizenöt napon belül köteles megkísérelni a tulajdonos értesítését.

Nagyon szomorú dolog történt néhány hete, ugyanis tudomásunkra jutott, hogy úgy altatott el egy – mikrocsippel nem rendelkező – kétéves kóborgó tacskót egy állatorvos, hogy nem vonta tizennégy napig hatósági megfigyelés alá az állatot

– foglalta össze a történet lényegét.

Megjegyezte: a veszettség szempontjából aggályos négylábút az imént említett ideig hatósági megfigyelés alá kell vonni, és – amennyiben még nincs – az ebeket elektronikus azonosító transzponderrel (bőr alá ültetett mikrocsip) a tulajdonos költségére meg kell jelölni. A megfigyelés megszüntetésével egy időben az érvényes veszettségoltással nem rendelkező eb veszettség elleni beoltását kell elrendelni.

Keresték a kis kedvencet

Mint megtudtuk,

a tacskó megtalálója bevitte a kutyát egy közelben rendelő állatorvoshoz, aki, miután megvizsgálta a négylábút, úgy nyilatkozott: menthetetlen; vagy szteroidot ad neki, vagy elvégzi az eutanáziát. A lelkiismeretes megtaláló az orvosra bízta a döntést, az pedig végül – még aznap – elaltatta – ismertette Elek Valéria.

– Az eset több sebből vérzik, hiszen a gazdája kereste az állatot, de sajnos az eltűnést követően másnap értesült, mi történt a család kedvencével. Biztos forrásból tudjuk, az orvos vizsgálat közben arról tájékoztatta a kutyus segítőjét, hogy egy nagyon öreg – tizenkét éves – ebről van szó, s már nincs sok hátra neki. Utólag kiderült, a kutya mindösszesen kétéves volt, súlyos betegségről sem tudtak, igaz, húzta a lábát, de az nem azt jelenti, hogy el kell altatni – emelte ki. – Hihetetlen, hogy a szakember még fel sem hívta a figyelmet arra, hogy talán keresni kellene egy menhelyt, ahol biztonságban lehet az állat mindaddig, amíg a tulajdonost meg nem találják, vagy esetleg ő maga nem jelentkezik.

Nyugodtan kijelenthetjük, az orvos állatkínzást hajtott végre, mert a kutya halálát okozta az eutanáziával, ami nem volt indokolt

– fogalmazott végezetül.

Elek Valéria mindezek fényében arra kér mindenkit, aki befogad egy utcán kószáló négylábút: tegyen meg mindent azért, hogy az hazajusson, vagy keressen fel egy közelben lévő állatmenhelyt.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában