ünnepélyes átadó

2021.10.29. 17:46

Lekvár, befőtt, ivólé, de akár birsalmasajt is készülhet a befőzőautomatákban

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége jóvoltából négy szervezet és alapítvány vett át aszaló, illetve befőző-automatát pénteken.

Fotó: Tóth Imre

A hajdúszoboszlói Fidesz irodában tartott átadón Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke hangsúlyozta, nem az adomány a lényeg, sokkal inkább szeretnék a civilek figyelmét felhívni arra, hogy milyen jó együtt lenni egy civil szervezetben és milyen jó adni. Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora elmondta, 2016-ban indult a a CÖF-CÖKA civil missziója, melynek egyik leghangsúlyosabb eleme a korszerű gyermekétkeztetés.

Fotó: Tóth Imre

Ezzel kapcsolatban készült egy Ízig varázs című receptgyűjtemény is, mely arra hivatott, hogy a gyermekétkeztetés egy olyan szakmai anyaga legyen, ami nagy hangsúlyt fektet a helyi alapanyagokra. A koordinátor elmondta, 2018 óta befőző berendezéseket visznek szerte az országban, már több mint négyszáz készüléket adtak át önkormányzatoknak, konyháknak, civil szervezeteknek, nagycsaládosoknak és helyi kistermelőknek. A gépek segítségével helyi alapanyagokból egészséges termékeket készíthetnek tartósítószer-mentesen, ideértve természetesen a háztáji kiskertekben termő gyümölcsöket, zöldségeket is.

Fotó: Tóth Imre

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselőjének segítségével választották ki azt az öt civil szervezetet, akik befőzőkészüléket vehettek át. A képviselő elöljáróban arról beszélt, a magyar gasztronómia alapja a magyar vidéken született, így a stabilitását és a fejlődését is innen kell táplálni. Pénteken négy szervezet képviseltette magát, a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség képviselői egészségügyi okok miatt nem tudták átvenni a készüléket, ők később kapják meg. Bodó Sándor közbenjárásában a püspökladányi Napfényes Sziget Integrált Intézmény, Báránd Község Önkormányzata, a „Mindent a családért” Nádudvari Nagycsaládosok Egyesülete és a „Vackor” Tiszacsegei Óvoda Alapítvány kapott készüléket, ráadásként pedig egy-egy Ízig varázs receptgyűjteményt is. Bodó Sándor elmondta, még rengeteg civil szervezet van a körzetben, akik megérdemelnék az ajándékot, hozzátette, a Civil Alapból több civil szervezet kapott támogatást programokra és eszközökre.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában