exhumálásra nincs lehetőség

2021.10.14. 07:00

Elhagyatott zsidó sírhelyek Hencidán: keresik a megoldást a felek

Az önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) egyeztet a zsidó sírhelyekről.

Fotó: Szabó György-archív

Szeptember végén tájékoztatta lakosait Hencida Község Önkormányzata arról, hogy megkezdik a „régi temető” Jókai utcai bejáratánál lévő temetőrész újrahasznosítását. A döntésre sokan reagáltak a közösségi oldalakon, a kommentelők felhívták a figyelmet többek között arra, hogy régi zsidó lakosok nyughelyei is találhatóak a területen.

– Önkormányzatunk helyhiány miatt több kisebb, települési tulajdonú földterület temetővé nyilvánítását indította el. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az úgynevezett „régi temető” újranyitásával kapcsolatos eljárás. A szóban forgó temetőrészről tudni kell, hogy a csaknem 10 ezer négyzetméteres területen mindössze mintegy 15 síremlék található. A többi sír jeltelen, már a sírhantok sem azonosíthatók – tájékoztatott a döntés indokairól Szémán László polgármester.

A település vezetője hozzátette, a sírokat sok évtizede nem gondozzák, a legutolsó temetést pedig – a hivatalos feljegyzések szerint – 1905-ben tartották ott. A síremlékek egy része megrongálódott vagy balesetveszélyes.

Nyitottak a megoldásra

– Megjegyzem, az önkormányzatunk a hatályos törvényi szabályozás szerint jár el. A negatív internetes kommentekre nem kívánunk reagálni, de amennyiben valaki valóban érintett az ügyben, hivatalos megkeresését szívesen fogadjuk, és a jogszabályi és észszerűségi keretek között minden megoldásra nyitottak vagyunk – hangsúlyozta a településvezető.

A felszámolni kívánt temetőrészt továbbra is temetés céljára használjuk.

A képviselő-testület határozatára reagálva hivatalos megkeresést intézett a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány az önkormányzathoz a temetőben fellelhető zsidó nyughelyek megőrzése végett.

Azt tudni kell, hogy a zsidó temetők, a temetések örök időre szólnak, nincs lehetőség a nyughelyek megszüntetésére, exhumálására

– hangsúlyozta megkeresésünkre Szabó György, a kuratórium elnöke. Hozzátette, hazánkban jelenleg körülbelül 1560 elhagyatott zsidó temető van, melyek gondozása egyik fontos feladatuk.

– Szémán László polgármesterrel előzetesen egyeztettünk a zsidó temetőrész határainak feltárásáról. Ebben segítségünkre lesznek régi dokumentumok, melyek többek között arról is tanúskodnak, hogy legalább 86 zsidó sírhely található a településen. Ezenkívül talajradarral is megvizsgáljuk majd a területet. Meg vagyunk róla győződve, hogy a polgármesterrel megtaláljuk a közös megoldást – mondta Szabó György. Hozzátette: a napokban személyesen is egyeztetnek a részletekről.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában