fotókkal

2021.10.29. 15:31

A Gidrán harcjármű is bemutatkozik a dandár jubileumi ünnepségén

Fegyverzeti és technikai bemutató, élményutazás katonai járművön és szituációs airsoft lövészet – többek között ezekkel várja az MH 5. Bocskai István Lövészdandár november 5-én a Kossuth térre kilátogatókat.

Fotó: Kiss Annamarie

A dandár jubileumi rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját és azt, hogy Debrecen 30 éve ad otthont a katonai szervezetnek. Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a Kossuth laktanyában tartott pénteki sajtótájékoztatón tudatta, a jövő hét pénteki nagyszabású rendezvényre meghívták az alakulat volt parancsnokait is. Mint mondta, ettől a dandártól nagy emberek kerültek ki, hiszen az egykori dandárparancsnokokból lett többek között miniszter, államtitkár és Magyar Honvédség parancsnok is.

Fotó: Kiss Annamarie

– Fejlődünk, új technikai eszközöket és új felszereléseket kapunk, szerettük volna bemutatni a dandár jövőbeli harcjárművét, a Lynx KV41-et, de sajnos a német gyártó nem tudja biztosítani erre az eseményre – mondta Szloszjár. A Napló kérésére néhány dolgot megosztott a 44 tonnás, jelenleg a világ legmodernebb gyalogsági harcjárműről. – Ez a fegyverrendszer képes önállóan harcolni, tehát az a gyalogos állomány, amely benne ül, alapvetően a járművön hajtja végre a tevékenységét. A 21. század szinte minden olyan berendezésével rendelkezik, ami képes arra, hogy a katonákat megvédje – tudatta.

A tervek szerint Magyarországra jövő év második negyedévére megérkezik az első harcjármű, majd előbb-utóbb megkezdik a gyártását is Zalaegerszegen.

A Lynx ugyan még nem érkezett meg, de a laktanya udvarán már ott van az a török gyártmányú Gidrán páncélozott harcjármű, amivel a jubileumi ünnepségen közelebbről megismerkedhet a civil lakosság is. Ez még ugyan nem a dandáré, de jövőre minden bizonnyal már kap a debreceni alakulat is.

– A Magyar Honvédségnek jelenleg tíz Gidrán gyalogsági szállítójárműve van, ez lesz egyébként a jövő vezetési pontja. Ez az jelenti, hogy az adott alegységeknek a vezetését ebből az eszközből tudjuk megoldani. Magában a vasban semmi különös nincsen, a különlegességét azok a berendezések adják, amelyekkel fel van szerelve. A távirányítású toronyban 12,7 mm-es géppuska található, illetve olyan védelmi berendezései vannak, amik biztosítják például azt, hogy ha rálőnek az eszközre, jelezi a kezelőszemélyzetnek és tudnak rá reagálni – árult el néhány részletet Szloszjár Balázs, hozzátéve, a későbbiekben ezt is fogják Magyarországon gyártani.

A sajtótájékoztatón Balázs Ákos alpolgármester a város nevében köszönetet mondott a dandárnak, hogy 70 éve szolgálják a hazát és 30 éve együtt lélegeznek a várossal. –Ha visszaemlékezünk, voltak olyan idők, amikor meg akarták szüntetni a dandárt, ma pedig a legjelentősebb alakulat Magyarországon. Volt, amikor eszközöket akartak kivonni, ma pedig azt mondhatjuk, hogy az egyik legmodernebb eszközökkel felszerelt alakulat – méltatta a dandár működését. Az alpolgármester arra is kitért, számos esemény is összeköti a várost és a dandárt, s arra is felhívta a figyelmet, az ország egyetlen honvéd középiskolája is itt található.

Balázs Ákos | Fotó: Kiss Annamarie

Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója a szabadtéri programokkal párhuzamosan zajló, a megyeházán tartandó emlékülésről beszélt. Tudatta, a dandártábornokok visszaemlékezései után egy konferenciát tartanak, melyen többek között szó lesz arról, hogy lehet katonaemlékeket a levéltárban kutatni, valamint az „Elfeledett Emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport is beszámol be munkájáról.

A toborzás fontosságáról és eredményéről Nagy Zoltán alezredes, a 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka beszélt. Tudatta, a katonai toborzókkal jövő hét pénteken a város főterén is találkozhatunk. Az ünnepségen bemutatkozik továbbá a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és az MH Bornemissza Gergely Felderítő Ezred is.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában