Sakkfeladvány

2021.10.10. 09:00

Képes-e a világos érvényesíteni tetemes előnyét?

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Sakkrovatunkban a táblajáték és sportág szerelmeseinek kínálunk rendszeres agytornát. Közreműködik Balogh Sándor sakkmester, aki egyúttal A sakk az Élet szimulátora nevű blog szerzője. Először a legutóbbi fejtörő megoldását ismertetjük, a friss feladvány a lap aljára görgetve található meg.

Tanítványaimat arra kérem, hogy találják el, ellenfelük az ő lépésükre mit és milyen céllal fog lépni. Ha már nem találják el, akkor jöjjenek rá, mi az ellenfél lépésének az értelme. A Kedves Olvasótól is azt kérdezem: miért lépett sötét Bg5-öt? Mi a célja vele? Mit lépjen válaszul világos? – szólt a sakkmester által „megkomponált” előző feladvány.

A megoldás

Az alábbi nyilazás segíthet a megértésben.

Valójában az egyetlen hiba elkerülése a cél. A világ legjobb sakkozói közé tartozó világos leütött g5-re. Véleményezd a lépését!

A következő feladvány

Képes-e a világos érvényesíteni tetemes anyagi előnyét? Mire kell fokozottan figyelnie? Milyen hibázási lehetőséget kell elkerülnie? S ha a világos mégis bénázna, akkor hogyan ment meg a sötét fél pontot?

Az aktuális feladvány megoldását a soron következő ábrával együtt közöljük. A fejtörőkért keresse sakkrovatunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában