becsengettek

2021.09.02. 10:31

Újra maszk nélkül nyitották meg a tanévet Nyíracsádon

Szent liturgiával indult az új tanév szeptember első napján a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskolában.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Szeptember 1-jén reggel ismét népes gyermeksereg töltötte meg a település görögkatolikus templomának udvarát, ahol egy évvel ezelőtt, az akkori vírushelyzet miatt még csak két részletben, és szájmaszk viselése mellett vehettek részt a gyerekek a tanévnyitó liturgián. Nem csoda, hogy idén a diákok örültek a maszk nélküli, közös tanévkezdésnek.

Az iskola legifjabb tanulóit állva fogadták a szent liturgián a felsőbb osztályosok. Elől Czentyéné Kerti Judit tanító néni | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Az osztályfőnökök vezetésével foglalták el helyüket a templomban, ahol az iskola tanulói állva köszöntötték az utoljára bevonuló kis elsősöket, akik ugyan még anyukájuk kezét fogták, de már átérezhették a templom ünnepi hangulatát. A liturgiát Tatai Zoltán iskolalelkész vezette, aki elsőként ismertette a diákokkal, majd értelmezte is a Kocsis Fülöp érsek-metropolita által erre az évre választott jelmondatot: „Lépteimet irányítsd szavaid szerint!” (Zs.118.). – Az idei jelmondat azt jelenti, hogy Isten vezérelje minden léptünket, hogy minél kevesebb hibát kövessünk el. Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha a Jóisten mindig velünk van. Hisz ő az, aki mindig figyel ránk, ezért fontos, hogy mi is figyeljünk rá, és az ő szavaira – hangzottak Zoltán atya gondolatai.

Az első osztályosok ültek legelöl a liturgián | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Istennel vagyunk biztonságban

A liturgia végén az iskola legifjabb növendékei verssel, dallal lepték meg felsőbb évfolyamos társaikat, majd Garda László intézményvezető köszöntötte a diákokat, pedagógusokat, és külön szólt az első osztályosokhoz is. A szülőket pedig megnyugtatta, hogy biztonságban lesznek a csemeték a Szent Piroskában.

Győrösi Evelint anyukája kísérte el élete első iskolai tanévnyitójára | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

– Minden új tanévben lépünk egyet előre. Lépegetni azonban csak biztos talajon lehet. Az Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola olyan erős alapot ad a diákjainak, amin biztonságosan lépegethetnek előre. Ez a biztos alap pedig itt kezdődik a templomban, az Isten házában, az Istennel együtt. Ha Istenre bízzuk életünket, mindenki érezni fogja a biztonságot is – fogalmazott a vezető. A liturgiát követően a diákok az iskolába vonultak, s ott folytatták az idei tanév első napját.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában