fotókkal

2021.09.14. 13:58

Új épületegységgel bővült a Lilla Téri Általános Iskola Bartók Béla úti telephelye

A két új tantermet, valamint a vizesblokkokat magába foglaló több mint 170 négyzetméteres épületrészt kedden adták át.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Az építkezés révén két osztály 64 tanulója kapott új helyet, ezzel ebben az épületben már öt osztály oktatása zajlik. Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott, bővíteniük kellett az iskolát, ez egy dolgot jelent, mégpedig növekvő igényt. – Ennek oka, hogy nagyon jól végzik a pedagógusok a munkájukat, ezért keresetté válik az iskola, olyannyira, hogy évről évre gyarapodik a gyermekek és osztályok létszáma. Ennek az intézménynek fémjelzője az, hogy a nyolcadikosok úgy hagyják el az alma matert, hogy több mint 90 százalékuk közép- vagy akár felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik – méltatta az itt folyó szakmai munkát.

Pappné Gyulai Katalin | Fotó: Kiss Annamarie

Kósa Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt, korábban sokan mostoha gyerekként tekintettek erre a telephelyre, mondván idejárnak azok, akik a nagy épületbe nem fértek be. – Majd Czellér igazgató úr verte végig a fenntartón – ezek mi voltunk, az önkormányzat – azt az iskolai programot, amit sokan bíráltak szakmai szempontból is, hogy szabad-e már az első osztályban két nyelven tanítani. Volt egy nagy vita, győzött az igazgató álláspontja, az azóta eltelt időszak maximálisan az ő koncepcióját támasztja alá – idézte fel. Mint mondta, arra senki nem számított, hogy a Lilla Téri Általános Iskolának ez a programja nem egyszerűen népszerű, hanem versenyképes a Nemzetközi Iskola oktatási programjával.

„Ez az iskola közös érdekünk, a városnak is érdeke, hogy versenyképes legyen, ezt maximálisan elérte igazgató úrnak és a tantestületnek köszönhetően”

– vallja Kósa Lajos. Kitért arra is, hogy a debreceni rendszerben sok helyen elérhető a kétnyelvű oktatás.

Szinte hazajár Debrecenbe Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, aki úgy véli, példaértékű szakmai munka folyik a Debreceni Tankerületi Központban. Mint mondta, a Lilla Téri Általános Iskola esetében egy „kikényszerített” építkezésről van szó, az iskola kinőtte az épületet. Méltatta azt is, hogy a két tannyelvű oktatással mellett sokszínű sport- és művészeti tevékenység folyik itt. Tudatta, tavaly döntöttek úgy, hogy az iskola megérdemli azt, hogy bővülhessen és kapjon két modern tantermet, 68 millió forintból. – Olyan szakmai és gazdasági munka folyik a tankerületben, hogy tudják, mi az, amire feltétlenül kell és mi az, amibe érdemes befektetni. A saját költségvetési forrásukat betartva gyakorlatilag itt mindenre jut. Nem véletlenül szoktam azt mondani, hogy jó itt lenni, mert az látszik, hogy tud ez a rendszer működni, tud egy állami iskola is úgy működni, mint akár egy alapítványi – összegezte.

Fotó: Kiss Annamarie

Barcsa Lajos alpolgármester úgy fogalmazott, kiváló együttműködésnek lehetünk tanúi. Emlékeztetett arra, hogy az iskola Vág utcai főépületét 2019-ben az önkormányzat újította fel 243 millió forintból. – Folyamatosan együttműködve a tankerülettel 2014 óta több mint 4 milliárd forintot fordítottunk arra, hogy a tankerület iskolaépületei még szebbek, még jobbak legyenek – mondta, majd apaként is méltatta az itt folyó szakmai munkát.

Czellér András intézményvezető megköszönte azt, hogy megvalósulhatott a fejlesztés, majd megjegyezte, a főépületet is lehetne bővíteni még, hiszen sok évfolyamon még csak két osztály van, holott legalább három osztálynyi gyerek szokott jelentkezni.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában