fotókkal

2021.09.15. 10:53

Közel harminc kiállítóval rendezte meg újra állásbörzéjét a Hajdú-bihari Napló

Az álláskeresőket többek között a Sensirion, a Tranzit-Ker, Schaeffler, a Globus, a Baromfiudvar, a megyei rendőr-főkapitányság és a honvédség várta, de a Debreceni Szakképzési Centrum kínálatával is megismerkedhettek a kilátogatók.

Fotó: Kiss Annamarie

Rácz Róbert kormánymegbízott köszöntőjében úgy fogalmazott, bármilyen gazdasági körülmények vagy foglalkoztatáspiaci helyzet van országban, a Napló mindig megszervezi az állásbörzéjét.

Kinek van nagyobb szüksége erre az eseményre: a munkaadóknak vagy a munkavállalóknak? – vetette fel a kérdést. Mint mondta,

úgy tűnik, az előbbinek, hiszen a gazdasági növekedésnek köszönhetően Hajdú-Bihar megyében munkavállalók pozíciója kecsegtetően jó, számtalan álláslehetőség közül válogathatnak.

Tudatta, a járvány kitörése előtte időszakban, 2020 februárjában 20 ezer körüli álláskereső volt a megyében, majd ez a szám néhány hónap alatt felszaladt 30 ezerre, most visszatértünk a covididőszak előtti számhoz úgy, hogy közben a közfoglalkoztatásban dolgozók száma csökkent a 2020 tavaszihoz képest – ismertette. Hozzátette, több mint ezer cégnek nyújtott 4-5 milliárd forintnyi támogatást az állam annak érdekében, hogy a cégek meg tudják tartani a munkavállalóikat, bizonyos ágazatok talpon tudjanak maradni.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy 542 milliárd forinttal indul a TOP Plusz projektek társadalmasítása. Ennek kapcsán megjegyezte, van benne egy olyan tétel, ami a vállalkozásokat is érinti. – Több mint 7 milliárd fog Hajdú-Biharnak jutni, várjuk a javaslatokat, hogy hogyan osszuk el azokat a forrásokat, ami ebből a szempontból több mint 4 ezer munkavállalónak a közvetlen munkaerőpiaci támogatásához ad segítséget, képzést vagy akár bértámogatás tekintetében – mondta.

Pajna Zoltán szerint a Napló állásbörzéje egy jó gyakorlat, a megyei önkormányzat a kormányhivatallal együtt három hasonló állásbörzét szervez a megyében.

Papp László polgármester arról beszélt, az elmúlt években Debrecen a gazdaság fókuszába került, munkahelyek ezreit sikerült létrehozni a városban, ez kihatással van a régióra és a megyére is. Tudatta, a fő hangsúlyt az oktatásra igyekeznek helyezni, azért, hogy a gazdaság igényeit kiszolgálják. Hangsúlyozta, a város erős stratégiai partnerséget tart fent a Debreceni Szakképzési Centrummal. Mint mondta, újabb és újabb cégek érkeznek majd Debrecenbe a következő években, ez a munkaadóknak teremt majd folyamatos kihívást.

Papp László arra biztatta a munkaadókat, hogy találják meg az oktatási, képzési partnerüket, mert a versenyt az iskolapadokban kell megnyerni.

Papp László | Fotó: Kiss Annamarie

A rendezvény fő támogatója a Debrecen Szakképzési Centrum volt, Tirpák Zsolt kancellár elmondta, az ipar 4.0 korszakában a legfontosabb szerep a gépeknek jut, de emellett rendkívül fontos a humán erőforrás is. Emlékeztetett, a szakképzés komoly átalakuláson esett át. A felnőttoktatásban korábban 1-2 éves képzések voltak, az új keretek között lehetőség van a rövidített képzésre és távoktatásra is. Az OKJ helyett megjelent a felnőttek szakmai képzése, ami rugalmas tartalommal és képzési idővel van felvértezve.

A házigazdaként Varga Zsolt regionális értékesítési vezető arról beszélt, amikor az első állásbörzét megszervezték, akkor többen megkérdezték, egy lapkiadó miért szervez állásbörzét. Hangsúlyozta, a Mediaworks nem tervez profilváltást, de kiadói tevékenységgel szorosan összefügg a konferenciák és a rendezvények szervezése. – A Hajdú-bihari Napló eddig is egyfajta közvetítőszerepet töltött be a gazdasági szereplők és a piac között, mintegy hídépítőként működik – fogalmazott, hozzátette, ez ma már nem könnyű feladat, hiszen hatalmas információs forgalom zajlik. Kiemelte,

azoknak van esélyük igazából talpon maradni és a kitörési pontot megtalálni, akik médiaszakemberekkel dolgoznak, és olyan médiumokat választanak, akik a legnagyobb elérést tudják biztosítani.

– A jó hír az, hogy a Hajdú-bihari Napló továbbra is piacvezető a megyében, 130 ezer olvasóval. A hírportálunk napi látogatói száma átlagosan 60-70 ezer, de ez sok esetben eléri a 100-150 vagy akár 200 ezret is, a kettő Facebook-követői csoportja pedig több mint 100 ezer – ismertette.

Kiket keresnek?

A standoknál jöttek-mentek az érdeklődök, mi is felmértük a terepet, néhány cégnél arról érdeklődtünk, mit kínálnak az álláskeresőknek. Az SMR Hungary a túrkevei gyáregységének elsősorban mérnöki gárdáját szeretné bővíteni, ahhoz toboroztak. Megtudtuk, a Duna-Dráva Cement Kft. fizikai munkásoknak és mérnököket egyaránt keres. Informatikust, könyvelőt, közbeszerzési referenst, számlázót, kereskedelmi asszisztenst, ugyanakkor sofőrt és raktárost is felvenne a négy telephellyel rendelkező, kereskedelemmel foglalkozó Baromfiudvar 2002 Kft.

Fotó: Kiss Annamarie

Elsősorban építésvezetőre van szüksége, de egyébként műszaki és mérnöki területen is vannak nyitott pozíciói az Alukonstrukt Kft.-nek. A Sensirion is főként mérnököket venne fel, esetükben a gyártás még szinte fel sem futott, de már döntöttek arról, hogy kutatásfejlesztési csoportot hoznak a debreceni gyárba. Az új részleg jövő év elején minimum 7 fővel indulna, oda már IT-szakember, minőségbiztosító, rendszerfejlesztő is kell majd.

A Schaeffler színes standjánál is sokan megfordultak, ők főként fizikai munkaerőt keresnek, gépkezeléshez és összeszereléshez. Nyitott irodai pozícióik is vannak, például beszerzési specialistát, projektmenedzsment is alkalmaznának. Főként mérnöki területen vannak gyártásközpontú pozícióik.

Az állásbörzén megjelent cégek kínálata azt a tendenciát tükrözte, amely már egy ideje körvonalazódik: a betelepült gyárak szakképzett munkaerőt keresnek, fókuszban pedig a mérnöki terület áll.

Az érdeklődök között szóba elegyedtünk olyannak, aki gépkezelői munkát keresett, elmondása szerint mindenfelé jó ajánlatokat hallott. Akadt olyan, aki grafikai végzettséggel, vagy éppen informatikusként próbált egy-egy nyílt pozícióra lecsapni.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában