Gasztronómia

2021.09.19. 13:36

Grandiózusabb, ízfakasztóbb, jobb az idei Zamat Fesztivál

A tizedik rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés.

Forrás: Molnár Péter

Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Zamat gasztronómiai fesztivált, mely már megújult nevével is sejtette, a tavalyi kihagyás után nagy erőkkel tér vissza. Az ínycsiklandó ételek mellé remek programok, és neves zenei fellépők is párosultak.

Újragondolt alapok

A Debreczeni Zamat Gasztro-Élmény-Fesztiválra keresztelt esemény az eddig megszokott, pálinka-kolbász ízeken túl szélesebb perspektívából mutatott be gasztro elemeket, tudtuk meg Süli András szervezőtől.

– A tavalyi év alkalmas volt arra, hogy picit újragondoljuk a rendezvényt, nagyobb léptékkel tervezve. Egyrészt egy hatalmas, 3000 négyzetméteres rendezvénysátrat építettünk fel, ami által a kísérő zenei és kulturális programok nagyobb szabásúak lehettek, másrészt a gasztronómiai kínálat és program is színesebb lett a korábbinál. Tematikus napjaink közül a szombat a debreceni páros köré szerveződött, vasárnap pedig a Taste the World – Egy falat világ címmel, a Debreceni Egyetemen jelenlévő különböző nemzetek konyhái mutatkoztak be. Utóbbi az egyetemen már megszokott International Food Day-re támaszkodva, a Zamat Fesztiválon először mutatkozott be.

„Azt gondoltuk, jó üzenet, ha azt a multikulturális hangulatot, ami az intézményben jelen van, egy helyi gasztronómiai esemény keretében is meg tudjuk jeleníteni, és megmutatni nemcsak az egyetemistáknak, hanem a városi közönségnek is”

– összegezte Süli András.

Fellendülés észlelhető

Papp László polgármester az eseményen elmondta, a gasztrofesztiválok egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a város nagy rendezvényeinek vonatkozásában. – Ha ezt a nyarat megnézzük, sorozatban jöttek, jönnek a gasztronómiai tematikájú fesztiválok. A Zamat az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező ezek közül, örömteli látni, mekkora az érdeklődés iránta – emelte ki Papp László, hozzátéve, a pandémia után, amely a legnagyobb mértékben az éttermeket, éttermi világot, magát a gasztronómiai szektort érintette, nincs depresszív hangulat a debreceni vendéglátás világában, sőt, új éttermek nyíltak az elmúlt időszakban. – Lendület van a városban, érzékelhetően van nyitottság a helyiek részéről az újra, az ismeretlenre, vagy a kevésbé ismertre. A Debrecenhez kötődés, az élelmiszeripar, egy tradicionális debreceni szektor újra lendületben van – mondta.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában