Szépítenek is

2021.09.11. 12:03

Élhetőbbé teszik a környezetet a közfoglalkoztatottak Nyírábrányban

Nem férne bele minden munkakör költségének biztosítása az önkormányzat büdzséjébe.

Fejlesztések megtekintése Nyírábrányban

Forrás: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Mezőgazdasági, szociális, hosszabb időtartamú és egyéb, máshová nem sorolható egyszerű foglalkozású munkakörben dolgoznak közfoglalkoztatottak a településen. Az étkeztetéshez szükséges nyersanyagokat a településen működő mezőgazdasági programmal biztosítják. A 2015–2020. évi Start közfoglalkoztatásra építve burgonya, kukorica, vöröshagyma, káposzta, karalábé, uborka, paradicsom, paprika, szeder, sárgarépa és petrezselyem termelését helyezték előtérbe 19 személy bevonásával.

– A felmért intézményi igény alapján a nyersanyagokat átlag 95 százalékban biztosítjuk. Szükség esetén, esetleges felhasználáson túli mennyiségére ettől az évtől a más önkormányzatok által termelt vagy előállított termék cseréjének lehetőségével is élünk. A programban az önkormányzat piacképességének erősítéséért egy hűtőkonténert vásároltunk bruttó 2 794 000 forint értékben, illetve bruttó 1 689 100 forint értékben egy pótkocsit – írta válaszul lapunk megkeresésére Nagy Lajos polgármester.

Összehangolt munka

Heten vesznek részt a szociális jellegű programban, melynek célja az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása és a mezőgazdasági földutak karbantartása. A program első ütemében a település közigazgatási területén lévő szemétlerakó helyek felszámolása, az ott lévő szemét rakodása, a szállításban való közreműködés, továbbá zöldhulladék összegyűjtése volt a foglalkoztatottak fel­adata. – Miután a faleveleket és a lágyszárú növényeket begyűjtik, azt a szántóföldi területekre szállítjuk, majd ott a mezőgazdasági programban dolgozó közfoglalkoztatottak a talaj előkészítésnél bedolgozzák – tudatta a polgármester.

– A településen a régi kommunális szemétlerakó rekultivációja megtörtént az elmúlt időszakban, az engedély nélküli, községi szemétlerakó területén a további lakossági elhelyezés megszűnt. A program a hulladék illegális, külterületi utak mentén történő elhelyezésének növekedését hozta magával mindamellett, hogy a szervezett hulladékszállítás közszolgáltatással zavartalanul és rendszeresen megoldott.

„Az illegális lerakók számának csökkentésében jelentős szerepe van a programnak, a már felszámolt lerakók megszüntetése, folyamatos felderítése, elszállítása terén”

– tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a második ütemben a mezőgazdasági földutak karbantartása programban az önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló külterületi gyűjtő utak karbantartását végzik a közfoglalkoztatottak. Teszik ezt a külterületi mezőgazdasági területek és a tanyák jobb megközelíthetősége érdekében.

Szépítenek is

Mindemellett összesen 24 személy szerepel az úgynevezett hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban, így az önkormányzat, illetve annak fenntartása alá tartozó intézményekben dolgozhat. A polgármester szavai szerint a közfoglalkoztatottak bevonása itt elengedhetetlen, mivel az önkormányzat költségvetése nem teszi lehetővé ezen munkakörök költségeinek biztosítását. Mint mondta, a program márciusban kezdődött, és jövő év február végéig tart. Ez idő alatt konyhai kisegítő, portás, takarító és kisegítő feladatköröket tölthetnek be a foglalkoztatottak. További nyolc személy az egyéb, máshová nem sorolható egyszerű foglalkozású munkakörben a település közigazgatási területén ültetés, öntözés, tápoldatozás, gyomtalanítás, virágültetés virágládákban, tereken, továbbá parlagfű-mentesítési feladatok ellátását végzi.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában