augusztus 20.

2021.08.21. 20:30

Csak azok maradhatnak talpon, akik képesek küzdeni egy közös célért

Szent István öröksége: minden körülmény között biztosítani a magyarság fennmaradását.

Fotó: Kiss Dóra

Püspökladányban a Millenniumi emlékműnél emlékeztek meg államalapító Szent Istvánra augusztus 20-án. – A föld, amit egy nép birtokol, csak akkor lesz haza is egyben, ha annak nincs alternatívája. Ezer esztendő távlatából ez a Szent István-i felismerés vált a magyarság megmaradásának kulcsává – ezzel a gondolattal kezdte beszédét Püspökladány polgármestere.

Tóth Lajos az ünneplő közönséghez ekképp intézte szavait: – Augusztus 20. mindig kivételes nap életünkben. Nem csupán a hétköznapoktól különbözik, mint piros betűs nap a naptárban, hanem a többi ünnepünktől, történelmi emléknapunktól is. Nemzeti létünk, múltunk, jelenünk és reményteli jövőnk legrégebbi ünnepén vagyunk ilyenkor együtt – fogalmazott. Mint mondta, Szent István öröksége nem más, mint minden körülmény között biztosítani a magyarság fennmaradását.

– A feladat egyértelmű, ugyanakkor rendkívül nehéz. Nem nehezebb, mint Istvánnak volt a maga idejében, csak más, manapság mások a körülmények. Nekünk a 21. század kihívásaival kell szembenéznünk és ezeket a problémákat kell megoldanunk. Elég, ha csak az elmúlt hónapokra, évekre gondolunk. Több ízben megingott a lábunk alatt a talaj, noha korábban sziklaszilárdnak véltük. Megéltük az újkori népvándorlást, világjárványt, annak minden negatív következményével együtt. Egy valami mégis mindig átsegített bennünket, közösségeinket és ez nem más, mint ekképpen nevesítünk: a Magyarok Istene – hangsúlyozta.

Fotó: Kiss Dóra

Közösséget építeni

Tóth Lajos az építő munkáról is beszélt. – Szent István országot épített, amelyet ma a nemzet tart egységben. Ezért a mi feladatunk, hogy közösséget, számukra pedig erős várakat építsünk – mondta. A város jövőjéről is szót ejtett, felidézte, tavasszal befejeződött Püspökladány közvilágításának korszerűsítése, bővítése, továbbá kerékpárút, szolgáltatóház, közlekedési- és kondipark, valamit játszó- és közösségi terek épültek, illetve újultak meg városszerte. Tudatta, a közeljövőben átadják az egészségügyi szakrendelő felújított, kibővített épületét. Azt is elmondta, csütörtökön döntött a képviselőtestület az Újtelep városrészt érintő fejlesztésről.

„További útfelújítások és vállalt fejlesztések, korszerűsítések vannak folyamatban. Tesszük mindezt azért, hogy minden korban komfortos, élhető otthont tudjunk biztosítani magunknak, püspökladányiaknak.”

– Hisz itt helyben így tudunk hozzájárulni, hogy magyarságunk mindig, minden körülmények között fennmaradjon – vallja a polgármester, aki úgy véli, hogy a ma Magyarországában csak azok maradhatnak talpon, azok fejlődhetnek, akik egy emberként képesek küzdeni egy közös célért.

– Erre a munkára hívom ismét Püspökladány város lakosságát, hiszen következik egy újabb „vetés” ideje. Folyamatban vannak a TOP Plusz pályázati lehetőségek előkészítő munkálatai, állami beruházások keretében valósulhat meg tanuszoda és birkózócsarnok Püspökladányban. Helyi, minőségi foglalkoztatást megteremtő és bővítő ipari park előkészítő munkálatai zajlanak és dolgozunk fürdőfejlesztésünk részletein is. Tegyük a dolgunkat Püspökladányért, hogy egy év múlva ismét emelt fővel állhassunk a mi kenyerünk mellett! – zárta gondolatait.

A legifjabb polgárt köszöntötték

A nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyér felett Pella Pál református lelkipásztor mondott áldó imádságot, majd Bökő Péter katolikus plébános szentelt meg az életet jelképező kenyeret.

Fotó: Kiss Dóra

Hagyományokhoz híven az augusztus 20-i ünnepségen a város legifjabb polgárát is köszöntötték. Török Nelli Kata augusztus 18-án, 15 óra 30 perckor született, Tóth Lajos polgármester a jelenlévő családtagnak átadta az új kenyeret. Az ünnepi műsoron Újhelyi Kinga, a Csokonai Színház Jászai Mari-díjas színművésznőjének előadásában hallhattunk részletet Szent István Imre hercegnek címzett intelmeiből. Az esti órákban a Monarchia Operett színházi társulat tagjai álltak a szabadtéri színpadra, ahol a Nagy Szenes gálát mutatták be. Az ünnepséget ezúttal is tűzijáték zárta.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában