Izgalmas éjszaka

2021.08.06. 13:06

Meteorles a hajdúböszörményi tájházakban

Hogyan lessünk csillagokat, hogy az nekünk kényelmes legyen? – itt a válasz rá.

Még lehet regisztrálni, igaz korlátozott számban, az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos program hajdúböszörményi rendezvényére, amelyet augusztus 12-én este tartanak a Hajdúböszörményi Tájházakban. A hajdúsági programnak a rendezők a Meteorles-Perseidák éjszakája címet adták. Ebben természetesen szerepel a meteorles is, de több előadást is meghallgathatnak a résztvevők.

Balogh Zoltán, a hajdúböszörményi csillagászati csoport vezetője arról tájékoztatott, hogy a meteorok megfigyelése általában fekve történik, ezért a résztvevők hozzanak magukkal polifoamot, plédet, hálózsákot és a fej alá párnát. Mivel augusztus közepe táján már nem mindig melegek az éjszakák, célszerű kardigánt vagy egy könnyű takarót is magunkhoz venni. A program közel négyórás, ezért érdemes odafigyelni a folyadékpótlásra, hozzanak magukkal innivalót.

Az előzetes regisztrációk alapján nagyon sokan lesznek a meteorlesen a tájházakban, a vendégek mindenképpen legyenek tekintettel másokra, például ne világítsanak zseblámpánkkal, mert az a többieket zavarja az észlelésben.

A rendezvényen csak piros és vörös színű elemlámpákat, biciklilámpákat lehet használni. A rendezők kifejezetten kérik a vendégeket, hogy ne használjanak fehér fénnyel világító telefont, elemlámpát. – Távcsöveink segítségével megnézzük a Szaturnusz csodás gyűrűjét, a Jupiter felhősávjait és a négy Galilei-holdat. Távcsővégre kapjuk az M13 gömbhalmazt, a Lant csillagkép látványos objektumát a Gyűrűs-ködöt, valamint a Perseus-ikerhalmazt – beszélt a megfigyelési program részleteiről Balogh Zoltán.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában