jön a perseidák meteorraj

2021.08.09. 15:01

Két helyen is meteorlesre várnak Hajdú-Biharban

Hajdúhadházon és Hajdúböszörményben is távcsővel kémlelhetjük az eget a héten, a Perseidák után kutatva.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Két megyei településen is izgalmas programok várják az érdeklődőket az Egy hét a csillagok alatt nevű országos kezdeményezés keretében. Az augusztus 7-15-ig tartó rendezvénysorozat célja, hogy minél több emberhez jusson el a csillagos égbolt megfigyelésének élménye. Az ég pásztázására kijelölt intervallum nem véletlen, ekkor érkezik ugyanis a Perseidák meteorraj.

A hajdúhadházi Herkules Obszervatóriumban augusztus 10-én, kedden lesz közös megfigyelés. Mint az a csillagvizsgalo.blog.hu-n olvasható, 20.30-tól Perseidák meteorhullás címmel kisebb előadásokat tartanak, a látogatóknak pedig lehetőségük lesz meteoritot is a kezükbe venni. A csillagos égbolt alatt a magáncsillagvizsgáló tulajdonosa, a három évtizede észlelő Hadházi Csaba tart majd lézerfényes csillagképtúrát, miközben a távcsöves bemutató keretében az univerzum több látványos objektumát is megtekinthetik a vendégek.

Fontos információ, hogy a bemutatót csak derült időben tartják meg. A részvétel ingyenes, de egyszerre maximum 15-20 fő fér el a csillagvizsgálóban.

Mint arról már beszámoltunk, a Hajdúböszörményi Tájházaknál augusztus 12-én, csütörtökön tartanak hasonló megfigyelést 20 órai kezdettel. A Magyar Csillagászati Egyesület Hajdúböszörményi Csoportja tudatta, a meteorok megfigyelése általában fekve történik, ezért arra kérik az érdeklődőket, hozzanak magukkal polifoamot, plédet, hálózsákot és párnát. Aki ülve szeretne égboltot kémlelni, annak egy kempingszék tehet jó szolgálatot.

Az esemény regisztrációhoz kötött, a részletes program ebben a kapcsolódó " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-posztban érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában