Gép- és játékfüggőség

2021.08.25. 12:27

„Ez a harc nem fog menni egyedül”

A Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) online szakmai műhelyt szervezett a szülők és a pedagógusok számára a tanév megkezdése előtt.

Fotó: Molnár Péter

A konzultáció témája az internethasználat hatása a felnőtt-gyermek kapcsolatára. Az online konzultáció előtt a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben (DAEFI) sajtótájékoztatón számoltak be a program részleteiről az érintettek. Azok, akik 1995 után születtek, vagyis a Z generáció tagjai a digitális technológiák használatának elterjedésével már másként élik meg a körülöttük lévő világot, ez pedig sok konfliktushoz vezethet a hétköznapokban. A gép- és játékfüggőség hatással van a gyermek-szülő kapcsolatára.

Papp Csaba, a KEF társadalmi elnöke kiemelte: a probléma mindig valamilyen menekülés.

– Bár a szülő sokszor esik abba a hibába, hogy még aranyosnak is gondolja, hogy milyen okos a gyermeke, hiszen gyorsan beletanul a virtuális világba, de nem tudja, hogy mindez hamar a problémájává is fog válni. A virtuális világ olyan gyorsan beszippantja az ifjúságot, hogy gyakorlatilag megszűnik a kapcsolata a való világgal, és főleg nagyon gyorsan a szüleivel – mondta, hozzátéve, hogy a problémára sosem lehet megoldás a tiltás. Szavai szerint a család és a szülők jelenléte mindig lényeges, hiszen az addiktológia világa sosem az egyéni harc világa, mint mondta, ez a harc nem fog menni egyedül.

Példaként említette, hogy az alkohol problémákra sem megoldás, hogy betiltják a termékeket, hiszen nem az a gond, hogy az kapható a boltokban. Mint mondta, a probléma mindig az egyénben van, aki úgy érzi, hogy ez az egyetlen segítsége van. Kiemelte, Debrecenben kiépített szolgáltatás segíti a bajba jutottakat.

Megoldást kínálnak

Berényi András, a KEF szakmai elnöke a programmal kapcsolatban arról beszélt, ezúttal nem a problémát, hanem annak megoldását helyezték fókuszba. – Az internet, a virtuális világ a mindennapjaink része, ezért mi módszereket mutatunk, ami segíthet a virtuális világban való eligazodásban – mondta.

Kifejtette: a program pályázati forrásból valósulhat meg, a szerdai szakmai műhelyen kívül még másik két alkalommal hirdetünk találkozót. Kiemelte: a fiatalokat különböző közösségi felületeken próbálják elérni, a virtuális térben igyekeznek velük kapcsolatot teremteni, de a cél a személyes találkozás és segítségnyújtás.

BBI

Borítókép: Papp Csaba, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társadalmi elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában