Közegészségügy

2021.08.07. 07:00

Így lehet a strandolás igazi szép élményünk

A járványhelyzet miatt is fontos a helyes higiénés fürdőkultúra.

Püspökladányi strand képek

Forrás: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

A strandolás, fürdőzés nemcsak egészséges feltöltődést nyújthat, hanem súlyos betegségeket (egyebek mellett gyomorrontást, bőrgombát és -égést) is okozhat a vizek kedvelőinek. Arról, hogy melyek a legalapvetőbb higiéniai teendők a megelőzés érdekében, valamint mik a tisztiorvosi szolgálat tapasztalatai, a Napló a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól kért tájékoztatást.

Mindenekelőtt azt is megtudtuk, hogy közvetlen egészségi kockázatot elsősorban az jelenthet, ha valaki nem megfelelő minőségű medencevízben fürdik. Így elmondható tehát, hogy a közösségi fürdőzés biztonságát leginkább a szakszerű üzemeltetés határozza meg, az azonban kiemelendő, hogy ezt befolyásolhatja a fürdőzők higiénés magatartása is.

Kik nem lehetnek közfürdőben?

A közfürdőkkel kapcsolatos közegészségügyi előírásokat (például fürdővízvizsgálatok, vízminőség, közfürdő terhelése) jogszabály határozza meg, és ezek betartását a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei – a nyári időszakban fokozottan – ellenőrzik. Hajdú-Biharban az elmúlt években végzett ellen­őrzések tapasztalatai alapján elmondható, hogy súlyos közegészségügyi hiányosságra nem derült fény, fürdővízjárvány pedig évtizedes távlatban sem fordult elő. A kormányhivatal az ellenőrzéseken észlelt hiányosságok esetén a szükséges intézkedéseket meghozta, azok teljesítését ellenőrizte.

A megyei kormányhivatal felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben még a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kap a helyes higiénés fürdőkultúra, s emiatt különösen oda kell figyelni sok tényezőre.

Ilyen az, hogy a közfürdőt nem látogathatja légúti tüneteket mutató, lázas, továbbá fertőző gyomor-bélrendszeri és bőrbetegségben szenvedő, a görcsös állapottal, eszméletvesztéssel járó, illetve feltűnő vagy nagy kiterjedésű kóros elváltozással járó betegségben szenvedő, az ittas, a kábítószer vagy bódító hatású gyógyszer hatása alatt álló személy.

Teendők vízbe lépés előtt-után

Ugyanakkor kerülni kell a zsúfoltságot, és javasolt a nem egy háztartásban élők között a megfelelő távolságtartás (legalább 1,5 méter). A medencébe lépés előtt kötelező az alapos, szappanos előfürdő, míg a medence igénybevételét követően utófürdő javasolt; a mosdók használatát követően az alapos kézmosás és kézfertőtlenítés mellett szappanos előzuhany ismételt alkalmazása szükséges.

Javasolt mindezek mellett a gyakori alapos kézmosás és a kihelyezett kézfertőtlenítő szerek rendszeres használata, de az is fontos, hogy a gyermek- és pancsolómedencébe felnőtt kizárólag a gyermek felügyelete céljából, az ahhoz szükséges ideig léphet be, abban fürdőzés céljából nem tartózkodhat.

A szakemberek arról is tájékoztatták a Hajdú-bihari Naplót, hogy nem szobatiszta kisgyermek csak úszópelenkában tartózkodhat a medencében, míg a 14 éven aluliak a fertőtlenített és töltő-ürítő rendszerű gyógymedencéket csak orvosi utasításra vehetik igénybe. A strandok összes részlegében, helyiségében javasolt papucs használata, a medencét csak megfelelő, fürdési célú ruházatban lehet használni, és a medencében tilos élelmiszert és italt fogyasztani.

Megfelelő folyadékbevitellel

Az érdeklődésünkre megküldött válasz kitért arra is, hogy fürdőzés közben használjunk a bőrünk számára megfelelő védelmet biztosító naptejet, 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, s gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről. A nagyon meleg órákban kerüljük az erős fizikai igénybevételt, a sportolást, játékokat időzítsük a reggeli órákra vagy a délutáni, kora esti időszakra.

Sose feledjük azt sem – hangsúlyozta a kormányhivatal –, hogy felhevült testtel ne menjünk a vízbe, előtte fokozatosan hűtsük le magunkat. Fontos tudni továbbá, hogy mindig figyeljük a híradásokban a hőmérsékleti riasztással kapcsolatos információkat. Ezekről a www.nnk.gov.hu oldalon is lehet tájékozódni – ismertette a hivatal.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában