Színes program

2021.08.07. 08:33

Hajdúmúltat élhetünk a hétvégén

A XVI-XVII. századi időket eleveníti fel a közel százötven hagyományőrző a hétvégén Hajdúnánáson.

Forrás: Kovács Péter

A hajdúvitézek hagyományainak felélesztése, azok megőrzése, a város turisztikai kínálatának bővítése, a közösségi összetartozás, a helyi identitás erősítése, valamint a generációk közötti kapcsolatteremtés a célja Hajdúk Világtalálkozójának, amelyet a hétvégén immár a hetedik alkalommal rendezett meg Hajdúnánás. Az események döntő többségben a fürdő területén zajlanak, de péntek este a város főtere is számos látványosságnak adott otthont.

Így például a hajdúk korát idéző öltözetben és fegyverzettel ott lévő csapatok seregszemléjének, a csoportok bemutatkozásának is.

A rendezvény gerincét természetesen a középkori katonai hagyományőrző katonai csapatok tevékenysége, azaz a csatajelenetek, a tábori élet megjelenítése, a XVI-XVII. század hangulatát idéző zene bemutatása adja. De a világtalálkozó tartalmaz „populárisabb” programelemeket is, koncerteket, kézműves vásárt, játszóházakat, sőt színházi előadás is színesíti az eseménysort.

A hétvégi már a hetedik világtalálkozója a hajdúknak. Ez a pandémiát követően az első összejövetelük, éppen ezért van különleges jelentősége a résztvevők és a vendégek számára. Ezt a különlegességet hangsúlyozta Magyar István is, a találkozóra érkezett 13 hagyományőrző csapat életét, a bemutatókon való szerepvállalását és együttműködését szervező és levezénylő hagyományőrző is. Őt még a pénteki seregszemle előtt, a csapatok készülődése közepette kérdeztük.

Egyre több a fiatal

– A hajdúnánási rendezvény egyik legnagyobb jelentősége, hogy a koronavírus-járvány után újra össze tudunk jönni, és elő tudjuk adni a hajdútörténelem olyan rövid jeleneteit, amivel megpróbáljuk felidézni a törökhódoltságbeli életnek, az akkori harcmodornak a sajátosságait, a tábori élet lehetőségeit, illetve azt, hogy miként készültek a katonák a csatára. Szerte az országból érkeztek csapatok, de jött egy lengyel vendégközösség is, akik az ő viseletükkel, fegyverzetükkel színesítik a találkozót. Egyes csapatok a török harcmodort, a török viseleteket mutatják be, míg mások a nyugati zsoldosok felszerelését és harceljárásait adják elő, de itt vannak a végvári viseletet és harcmodort képviselők is. És vannak a hajdúk természetesen. Mi így közösen szeretnénk ezt a korszakot a közönség számára is élvezhetően megmutatni.

Magyar István azt is elmondta, hogy a csatajelenetek forgatókönyvét a legapróbb részletekig megbeszélik, a szerepeket leosztják. Hangsúlyozta: az egyik legfőbb szempont a biztonság. Bár játékszereknek látszanak a korhű fegyverek replikái, de mind a hidegfegyverek, mind a tűzfegyverek képesek súlyos sérülést okozni. Ennek megfelelően készítik fel a csapatok kapitányai a saját embereiket a csatára, a fegyverek kezelésére, biztonságos működtetésére.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában