Parkolás

2021.08.29. 11:30

Fűre állni szabad? Legalábbis nem tilos

Nem zavarja az a szép zöld gyep a debreceni autósokat.

Forrás: Ásztai Csaba-archív

A magyar autós leleményes: ahol talál egy talpalatnyi helyet, oda megpróbálja „behajtogatni” a verdáját. Különösebben nem érdekli, ha a fűre kell felhajtania, és még az sem zavarja igazán, ha mindezt a Nagyerdőben, Magyarország első természetvédelmi területén (1939-ben 1-es sorszámmal jegyezték be a védett természeti területek törzskönyvébe) csinálja.

Bárhová odaállnak

A parkolást ilyen sajátosan értelmező sofőrökkel szerte a városban találkozhatunk, de az utóbbi időben egy új helyen, az Ady Endre úton is megjelentek, jogot formálva arra, hogy ők bizony az állatkert előtti füves területen hagyják a járgányukat. Különösen az esti órákban népszerű ez a „program”, olyankor szép sorban állnak egymás mellett az autók, mit sem törődve azzal, hogy ott elvileg tilos (?) a parkolás. Sokan az esti órákban futnak a stadion körüli rekortánon, és az ott lévő konditermet is ilyenkor keresik fel a legtöbben, talán ez lehet az oka, hogy hamar megtelnek az út bal oldalán lévő parkolók. De ha van is még néhány üres hely az út Nagyerdei körúthoz közeli végében, a kényelmesebbek odáig már nem mennek el, nem vállalják a pár tízméteres gyaloglást, inkább felállnak a zöldre.

Gyakran ugyanez a helyzet az út köztemető felé vezető szakaszán is, ahol nem ritkán 40-50 autós is parkolónak nézi a gyepet. Igazi aranybánya lehetne ez a közterület-felügyeletnek, legalábbis néhány napig, mert mihelyst híre menne, hogy ott büntetnek, valószínűleg az autósok is odébbállnának.

Addig viszont marad a fűtaposás, akárcsak a hétvégi focimeccsek, nagyobb tömegeket megmozgató koncertek, kulturális rendezvények alkalmával, amikor a helyzet még rosszabb, hiszen olyankor a Nagyerdei körút és a Hadházi út közötti szakaszon is rengetegen parkolnak a zöldterületen.

Kíváncsiak voltunk, hogy mindez hogyan fordulhat elő az ország első természetvédelmi területén anélkül, hogy az autósokat bármiféle szankció érné. Kérdéseinkkel megkerestük a polgármesteri hivatal sajtóosztályát.

Kiemelt zöldterületek

A konkrét probléma megoldására választ ugyan nem kaptunk, levelükben azt azonban leszögezik: az ország első természetvédelmi területének nyilvánított Nagyerdőben fokozottan indokolt a zöldterületek megőrzése, ám sajnálatos módon valóban sokan parkolnak szabálytalanul ezeken a helyeken. A szabálytalan parkolással tönkretett zöldfelületeket az önkormányzat a saját költségén hozatja rendbe. Hangsúlyozzák: az Ady Endre út állatkert felőli szakaszán végig Megállni tilos! és Várakozni tilos! tábla érvényes, útpadka és elszállítás kiegészítő táblával. A Debreceni Közterület Felügyelet munkatársai folyamatosan jelen vannak, és intézkednek, illetve figyelmeztetik a zöldterületen parkolókat.

A válaszlevélben azt javasolják és kérik, hogy a kiemelt látogatottságú sport- és kulturális programokra érkezők, ha tehetik, válasszanak környezetbarát közlekedési formát: vegyék igénybe a tömegközlekedést, használjanak kerékpárt, ezzel is mentesíthetik a parkolóhelyeket.

Emlékeztetnek: a Varázserdő projektben a Pallagi úti sétány rekonstrukciójának első üteme alkalmával a Pallagi út zsákutcai szakaszán 15 parkolót alakított ki az önkormányzat, ebből tízet használhat a lakosság, ötöt pedig az ott lévő éttermek rakodáskor. Mint írják, ezek az új parkolóhelyek a fürdő és a kiszolgálólétesítmények megnövekedett parkolási igényét is kiszolgálják. Ahogy a sétányok bővítésekor is történt parkolóbővítés, úgy valamennyi beruházásban fontos célkitűzés, hogy rendezett és szabályos parkolóhelyeket alakítson ki az önkormányzat. Ugyanakkor Magyarország első természetvédelmi területén a zöldfelületek megóvása a legfontosabb feladat, ennek érdekében fizikai akadályokat (parkolásgátló oszlopokat, sövényeket, illetve talajtakaró növényeket) helyeztet ki az önkormányzat azokra a helyekre, ahol szükséges – zárul a polgármesteri hivatal válasza.

Az ugyanakkor a levélből nem derül ki, hogy konkrétan az állatkert előtti, melletti füves területre tervezik-e bármilyen, a parkolást megakadályozó oszlopok kihelyezését, sövények, egyéb növények telepítését. És a válasz alapján az sem világos, hogy a közterület-felügyelet munkatársai büntetnek-e, vagy csak figyelmeztetik az autósokat, utóbbinak nyilván nincs igazán visszatartó ereje.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában