a pápalátogatásra emlékeztek Debrecenben

2021.08.17. 20:46

Közös koszorú képviselte az ökumenikus egységet

A Nagytemplomban ünnepi igeliturgiával, utána a Gályarabok emlékoszlopának megkoszorúzásával emlékeztek meg a nagyobb egyházi felekezetek képviselői arról, hogy II. János Pál pápa harminc évvel ezelőtt, augusztus 18-án tett látogatást Debrecenben.

Ökumenikus igeliturgia

Fotó: Kovács Péter

Ökumenikus igeliturgiával emlékeztek meg kedd délután II. János Pál pápa egyháztörténelmi jelentőségű nagytemplomi beszédéről. Az alkalmon a történelmi felekezetek képviselői is részt vettek, és többek között részletek hangzottak el a katolikus egyházfő harminc évvel ezelőtt elhangzott homíliájából. A püspöki beszédek és az áldásadás után az egybegyűltek a Nagytemplom mögötti Emlékkertbe vonultak, ahol a főpásztorok elhelyezték közös koszorújukat a Gályarabok emlékoszlopánál.

Az egyházfő ittjártakor a kiengesztelődés koszorúját helyezte el az Emlékkertben, ezzel a történelmi gesztussal fejezve ki a katolikus egyház elköteleződését az ökumenikus mozgalmak előtt. A Helyőrségi Zenekar közreműködésével két tógás diák vitte a koszorút az úrasztalától az Emlékkertbe, ahol Assisi Szent Ferenc imájával kezdődött az ökumenikus főhajtás, majd az egység szimbólumaként egy közös koszorút helyezett el az emlékoszlop előtt Fekete Károly református püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök, Keresztes Szilárd nyugalmazott görögkatolikus püspök, valamint Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök. Az egybegyűltek a Himnusz közös éneklésével fejezték ki tiszteletüket a szentatya látogatásának emléke előtt.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában