ünnepi közgyűlés

2021.08.20. 13:00

Címeket és díjakat adtak át Debrecenben Szent István király napján

Papp László: Ma Európa és a világ egyik legidőtállóbb alkotását, a magyar állam megalapítását ünnepeljük.

Fotó: Kiss Annamarie

Ünnepi közgyűlést tartott péntek délelőtt Debrecen képviselő-testülete a Kölcsey Központ Báltermében. Debrecen önkormányzata a hagyományok szerint április 11-én, ez évben azonban a járvány miatt államalapításunk ünnepén adományozott díjakat a város javát szolgáló, kiemelkedő tevékenység, életmű elismerésére a debreceni polgároknak.

Papp László polgármester mondott ünnepi beszédet, majd díszpolgári címet adott át Dezső Zsigmond tervezőmérnök, a Békessy Béla Vívóklub alapítója és Fekete Károly református püspök részére. Pro Urbe-díjat kapott dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, Várhalmi Ilona, az Ady Endre Gimnázium intézményvezető-helyettese, valamint Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató. A Mecénás-díjat Koskocsák János, a Bauviv Kft. tulajdonosa és Kovács István, az Egri Borozó és Borbarát Galéria tulajdonosa vehette át.

Papp László kiemelte: ma együtt ünneplünk államalapító királyunkkal, Szent Istvánnal, emlékezve a magyar államiság megszületésére is egyben. – A mai napon Európa és a világ egyik legidőtállóbb alkotását, a magyar állam megalapítását ünnepeljük. Abban a sorsfordító pillanatban, amikor választani kellett a kereszténységre épülő magyar államszervezet létrehozása és egy sebezhető, belső konfliktusokkal terhelt, törzsi viszonyokra építő régi rend között, akkor a magyarság képes volt felmutatni egy olyan államférfit, aki döntéseivel, tárgyalásaival és harcaival létrehozott egy immár ezer éve létező, a magyar nemzetet védő és életben tartó államszervezetet.

„Szent István erős kézzel, megalkuvást nem tűrve teremtette meg és fogadtatta el itthon és külföldön egyaránt a keresztény alapokon nyugvó magyar állam létrejöttét”

– mondta Papp László.

– Ha végiggondoljuk hazánk történetét, figyelembe vesszük lélekszámát, háborúit és leigáztatásait, kimondhatjuk: isteni csoda, hogy ma még itt vagyunk, hogy nem olvadtunk be a szlávok és a germánok között őrlődve valamelyik népcsoportba, hogy ma is önálló államisággal rendelkező nemzete vagyunk Európának – fogalmazott.

Hangsúlyozta: több mint ezer éve van saját államunk, de nincs ezer éve szuverenitásunk. – Történelmünk nagy részében idegen hatalmak hoztak döntést hazánkról, sorsunkról. Ma szuverén, a saját érdekeit előtérbe helyező, öntudatos nemzetként veszünk részt a nemzetek kapcsolataiban, aminek sokan nem örülnek. De Szent István idejében sem volt ez másként. Meggyőződésem, hogy akkor vagyunk hűek az eszmeiségéhez, ha megvédjük és megerősítjük nemzetünk azon jogát, hogy a magyarok sorsáról, jövőjéről mi magunk, magyarok döntsünk – mutatott rá.

Fotó: Kiss Annamarie

A polgármester emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évszázad, amely a magyarság történetének legnagyobb veszteséggel járó időszaka volt, az eszmék, ideológiák harcáról szólt. – A küzdelem nem ért véget, csak mindig más ideológiai köntösbe bújik. Hiszem, hogy mi, magyarok a nemzeteket elmosni akaró, a múltat, a történelmi tényeket, sőt a kereszténységet tagadó eszmékkel szemben ma is támaszkodhatunk Szent István intelmeire, iránymutatására és az ezeréves magyar államiság keresztény nemzeti értékeire.

Az ünnepi közgyűlésen Szent István fiához, Imre herceghez intézett intelmeinek részletei elevenedtek meg a színpadon a Jászai Mari-díjas Újhelyi Kinga színművész, valamint a Lautitia Gyermekkar közreműködésével.

Fotó: Kiss Annamarie

SZD

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/augusztus-20-debrecen-dosa-nador-ter-koszoruzas-uj-kenyer-kosa-lajos-5569076/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/debrecen-augusztus-20-szent-korona-holegballon-orszagzaszlo-felvonas-5568677/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában