várja a lakókat

2021.08.06. 07:00

A Piac utcára néznek az Aranybika falai között kialakított kollégiumi szobák

Gőzerővel készül az Aranybikába érkező diákok fogadására a Mathias Corvinus Collegium.

Átalakítás alatt az Aranybika szálló

Fotó: Kovács Péter

Mint ismeretes, nemrégiben új tulajdonos birtokába került a debreceni Aranybika szálló, a patinás épület ugyanis a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni oktatási, képzési központja lett. Az adásvételi szerződés megkötésekor Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke elmondta, szeretnék a sokat látott épület régi hírnevét helyreállítani, és újra Debrecen ékkövévé tenni. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, nagyszabású felújításra van szükség, ugyanis az elmúlt évtizedekben fejlődés helyett folyamatosan hanyatlott az épület állapota.

Fotó: Kovács Péter

Most, több mint két hónappal a bejelentés után a Napló Bognár Istvánnak, az MCC regionális képviselet-vezetőjének a segítségével nyerhetett bepillantást az Aranybika falai közé, a felújítás és a tervek folyamatába is.

Először az új szárnyat

Az épületbe belépve rögtön észrevehető, hogy az első teendők között szerepelt egy mindent átfogó takarítás, különös tekintettel a tervek szerint számos eseménynek otthont adó üvegteremre, valamint a lépcsőházakra és az aulára.

Fotó: Kovács Péter

Bognár István elmondta, az MCC egyelőre a régi épületszárnyban helyezkedik majd el, így első körben jelenleg annak az eseti, apróbb felújítására összpontosítanak. Ennek folyamán a meglévő bútorokat rendbe hozzák és szükség esetén kiegészítik, természetesen figyelembe véve az épület műemlék jellegét is. Helyenként falfestés és parkettacsere szükségeltetik még a diákok beköltözése előtt; az ő szobáik a tervek szerint a harmadik emelet utcafronti oldalán helyezkednek majd el. A szárny szobáiból a kollégiumi férőhelyek mellett tantermek alakulnak majd, többek között ez a jövő vár majd a korábbi lakosztályokra is.

Fotó: Kovács Péter

Azt ugyancsak megtudtuk, hogy először a rosszabb állapotban lévő új szárnyat újítják majd fel teljeskörűen, a tervek szerint nyilvános pályázati közbeszerzéssel, majd annak elkészülte után következik a régi épületrész. Kérdésünkre Bognár István elmondta, az épület egyelőre nem tölt majd be szállodafunkciót a közeljövőben, és a korábban megszokott közétkeztetést sem tervezik visszaállítani. Érdeklődtünk, hogy a földszinti üzletsort érinti-e bármiben az átvétel, mire a vezető elmondta, hogy az üzletek működése jogfolytonosan halad tovább.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában