ismerős név

2021.07.08. 17:30

Új igazgatója van a Debreceni Nemzetközi Iskolának

Pakurár Miklósné több mint 15 éves vezetői tapasztalatait kamatoztatja tovább.

Pakurár Miklósné fotózása a Nemzetközi Iskolában

Fotó: Kovács Péter

Július elsejétől új igazgatója van a Debreceni Nemzetközi Iskolának (International School of Debrecen – ISD). Az oktatási intézményt 2019 augusztusában adták át; az új vezető, Pakurár Miklósné neve nem ismeretlen a cívisvárosiaknak, hiszen 2005-től egészen június végéig vezette a Szoboszlói Úti Általános Iskolát. – Amikor felvetődött, hogy nemzetközi iskola létesüljön Debrecenben, a város vezetőségétől a Szoboszlói úti iskola szakmai stábja kapta meg a feladatot, hogy készüljön fel az alsó és felső tagozat indítására. Mi ezt el is kezdtük, én is beleástam magam az International Baccalaureate (IB), vagyis a Nemzetközi érettségi program oktatási rendszerébe, 2015-ben pedig fogadtuk az előkészítő bizottságot. Nagyon gazdag külkapcsolatokkal rendelkeztünk. Ez év január elsejétől oktatási szakértőként dolgoztam egészen június végéig az ISD-ben. Ennek célja az volt, hogy megismerjem a csapatot; a korábbi igazgató, Trina Arsenault úgy adta át az iskolát, hogy a vezetőváltás gördülékeny legyen, és minden információval rendelkezzek az új tanév sikeres indításához – beszélt az előzményekről a Naplónak Pakurár Miklósné. Mint mondta, a 16 éves vezetői tapasztalatát szeretné majd itt kamatoztatni.

Az új igazgató szerint ez az intézmény egy másik oktatási dimenziót képvisel: a legfontosabb, hogy óvodáskortól már angol nyelven, angol anyanyelvű tanárok tartanak foglalkozást.

– A nemzetközi iskolák a legjobbnak értékeltek a világon, ennek a nagy IB-családnak a tagja az ISD is. Ezt a nemzetközi szinten elismert, magas színvonalat célozzuk meg, hogy kiváló tagja tudjunk lenni az IB nagy családjának. Más a szerkezete az oktatásnak, itt rendszerszinten jelenik meg, amit úgy hívunk, hogy a 21. századi oktatási dimenziói – szögezte le Pakurár Miklósné.

Pakurár Miklósné július elsején vette át a Debreceni Nemzetközi Iskola igazgatását | Fotó: Kovács Péter

Kihívás és megtiszteltetés

Az intézmény az innovatív problémamegoldásra, az élményalapú oktatásra, együttműködési és kommunikációs fejlesztésre, az infokommunikációs eszközök használatára épül. Éppen ezért az új megbízás kihívás és megtiszteltetés egyben számára. – Vezetőként ezentúl egy másik struktúrában dolgozom, mivel egy másik oktatási dimenziót képviselünk. Az új intézményvezető ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektet a szakmai képzésére, így a Western Universityn szerzi meg az IB vezetői diplomáját, de korábban is rendszeresen vett részt nemzetközi képzéseken. – Egyik legfontosabb törekvésem, hogy a szülői közösséggel és a diákokkal együtt az IB nagy családjának egy kiváló tagja legyünk itt, Debrecenben. Szakmai tudásommal azon leszek, hogy tudjam segíteni ezt a folyamatot – hangsúlyozta az új vezető.

Az iskola erőssége, hogy tud fogadni bármilyen anyanyelvű diákot, és magas szintű oktatást tud biztosítani számára. Debrecenben egyre több nemzetközi cég lát jövőt, többek között ezt az igényét igyekszik kiszolgálni a Debreceni Nemzetközi Iskola. Pakurár Miklósné a tanévindításra, a nemzetközi tanárok érkezésére fókuszál annak érdekében, hogy megteremtsenek minden feltételt ahhoz, hogy a diákok az iskola falai között a legtöbbet tudják kihozni magukból.

Debreceniként pedig arra is figyelmet fordít majd, hogy a pedagógusok is megismerjék a várost.

– Mindenképpen előny, hogy debreceni vagyok. Itt, nemzetközi tanárok dolgoznak, én magam igazgatóként szeretném, hogy az ide érkező külföldi pedagógusok is ismerjék meg a gyönyörű városunkat, és lássák meg a lehetőségeket, szeressenek itt dolgozni. Erre is különös hangsúlyt szeretnék fektetni. Az ugyancsak nagy előny, hogy a város oktatási rendszerét, intézményeit nagyon jól ismerem, ők szintén partnerként tekintenek rám, így együttműködést tudunk kezdeményezni a város intézményeivel, egymás javát szolgálva – vallja az új intézményvezető.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában