Páratlan lehetőség

2021.07.31. 15:26

Régi álmai teljesültek a böszörményi diáklánynak

Ecsedi Boglárka ősztől külföldön folytathatja a tanulmányait.

Fotó: Ecsedi Boglárka-archív

Többeknek ismerősen csenghet Ecsedi Boglárka neve, ugyanis a múlt évben számos sikeréhez gratulálhattunk; most az élete újabb fordulatot vett. Az elmúlt hetekben kiderült, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium végzős diákja idén ősztől a Georgia Institute of Technology egyetem „computer ­science” szakán, Atlantában folytathatja tanulmányait. A hír hallatán megkerestük a fiatal lányt, aki jelenleg külföldön tartózkodik, ugyanis a Bécsi Orvostudományi Egyetemen dolgozik kutatóasszisztensi pozícióban. Mint megtudtuk, régi álma teljesül azzal, hogy egy neves külföldi egyetemen tanulhat a jövőben – ez pedig többek között annak köszönhető, hogy a közelmúltban elnyerte a Stipendium Peregrinum ösztöndíj B komponensét.

– Több egyetemre is felvettek az Egyesült Államokban, de olyan magas a tandíj, hogy nem tudtam, miként fogom megoldani az ottani tanulmányaimat. De hála az ösztöndíjnak, egy óriási lehetőséget kaptam, így az első évem finanszírozási kérdései megoldódtak, a többit pedig majd útközben kitalálom – fogalmazott mosolyogva.

Ecsedi Boglárka úgy érzi, bármibe is fogjon bele, a szálak mindig összeérnek | Major Brigitta-archív

Küzdés és akarat

– Mindig is érdeklődtem a képzőművészet, illetve a műszaki tudományok iránt, végül az utóbbival kezdtem el komolyabban foglalkozni. Tizenegy éves voltam, amikor megkezdtem a tanulmányaimat a nyolcosztályos gimnáziumban, akkor csöppentem a programozás és a robotika világába, ami azonnal magával ragadott. Két éve volt lehetőségem közelebb kerülni az akadémiai környezethez, illetve magához a kutatáshoz, amikor a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetemen részt vehettem egy kifejezetten középiskolásokat célzó kutatóprogramban. Közel két hónapot töltöttem az Egyesült Államokban teljes ösztöndíjjal, akkor kezdtem el foglalkozni a „Visszaáramlások detektálása” című projektemmel – emlékezett vissza. Megjegyezte, úgy érzi, bármibe is fogjon bele, a szálak mindig összeérnek. – Mérhetetlenül örülök, hogy egy olyan felsőoktatási intézményben tanulhatok, amelyet a világ legjobb 38 egyeteme között emlegetnek.

Mindig az az ember voltam, aki mert nagyot álmodni, számomra nincs lehetetlen, abban hiszek, hogy amit nagyon szeretnék, azt idővel el is tudom érni.

Biztosan van olyan ember, aki azt mondaná, hogy sokat vállalok, vagy elérhetetlen célokat tűzök ki – ez azonban szerintem nincs így, csak küzdés és akarat kérdése – hangsúlyozta.

NE

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tinilanykent-a-kutatasok-elvonalaban-4362800/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában