Pedagógiai fejlesztés

2021.07.02. 15:17

Állatasszisztációra fókuszáló pedagógusképzést indít a Debreceni Egyetem

A két éves oktatás alatt a jelentkezők elsősorban azt tanulják meg, miként tudnak segíteni speciálisan kiképzett állatokkal, főleg kutyákkal a rászoruló gyerekeknek.

Forrás: unideb.hu

Az állatokkal segített pedagógiai fejlesztés vagy az állatokkal segített terápia során speciális képzést kapott kutyák, macskák, lovak, nyulak, madarak, esetleg halak segítenek különböző fogyatékossággal élő emberek rehabilitálásában, gyógyításában – írja a hirek.unideb.hu. Számos kutatás bizonyítja, hogy így jó eredményeket lehet elérni. Az állatasszisztáció előnyös hatása csaknem hatvan éve ismert a világban, Magyarországon is körülbelül harminc éve alkalmazzák ezt a segítő eljárást, a pedagógusképzésben viszont mindeddig csak elvétve tűnt fel.

Az új tanévtől a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara is bekapcsolódik ebbe a munkába, állatasszisztált pedagógiai fejlesztő tevékenység területen pedagógusszakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szakot indítanak szeptemberben, melyben az AURA Segítő Kutya Alapítvány lesz a partnerük.

A szervezet és a hajdúböszörményi kar erről július 1-jén állapodott meg.

Gortka-Rákó Erzsébet, a gyermeknevelési és gyógypedagógiai kar dékánja az együttműködés aláírása kapcsán kifejtette: a Kelet-Magyarországon egyedülálló, két éves, gyakorlatorientált, az állatvédelemmel és a felelős állattartással is foglalkozó képzésre a korábban főiskolai szintű képzésben vagy osztatlan tanárképzésben szerzett óvodapedagógus, vagy tanító, vagy tanár, vagy gyógypedagógus, vagy szociálpedagógus, vagy konduktor, vagy szakoktató, vagy csecsemő-és kisgyermeknevelő végzettséggel rendelkezők jelentkezését várják, akik legalább három éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

„Ez egy hiánypótló lehetőség a pedagógusok számára, mert mind a világban, mind nálunk egyre több problémás, segítségre szoruló gyerek van.”

Ennek köszönhetően olyan szakemberek léphetnek színre, akik az állatasszisztált aktivitások kapcsán az elméleti és a gyakorlati ismereteket szintetizálni képesek – hangsúlyozta a kari vezető.

Fotó: unideb.hu

Az együttműködés előkészítésében közreműködő Lovas Kiss Antal, a kar egyetemi decense kiemelte: a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara rendelkezik olyan szakemberekkel, akik biztosítani tudják az oktatáshoz szükséges hátteret. – Az új képzéssel talán enyhíthetünk a digitalizáció miatt egyre fokozódó természettől való elszakadáson is, amihez a kutyák működését értő szakemberekre van szükség – fogalmazott Szerepi Sándor, a kar oktatási dékánhelyettese. Pálfi Sándor, a Gyermeknevelési Tanszék vezetője megjegyezte: sajnos manapság a gyerekek sokkal kevesebbet találkoznak a természettel, mint korábban, pedig a kutyák nagyon jó nevelő hatással vannak a gyerekekre, főleg ha ez a találkozás rendszeres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában