a polgármestert kérdeztük

2021.07.19. 14:00

A nehézségek sem állítják meg a ladányi fejlődést

Megy előre a város, de vannak területek, ahol akadnak még elmaradások.

A polgármester abban bízik, a jövőben látványosabb, nagyobb léptékű útfelújítás is megvalósulhat a városban | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

A koronavírus-járvány korábban ismeretlen kihívások elé állított mindannyiunkat, egyebek mellett a települések vezetőit is. Püspökladányban sem volt ez másként, ennek ellenére több korszerűsítés is megvalósulhatott a Hajdú-Bihar megyei településen az elmúlt időszakban.

A beruházásoknak köszönhetően mára energiatakarékos izzók világítják az utcákat, új játszóterek és kerékpárút teszik komfortosabbá a városban élők hétköznapjait, de emellett modern egészségügyi ellátóközpont is támogatja a betegek megfelelő színvonalú kezelését.

A részletekről Tóth Lajos polgármestert kérdezte a Napló.

Tóth Lajos | Fotó: Napló-archív

Örömmel fogadták

A több mint 14 ezres lélekszámú város képviselő-testülete tavaly tavasszal döntött a közvilágítás korszerűsítéséről – mostanra pedig több mint 2200 energiatakarékos LED- izzó biztosítja a település belterületének megvilágítását. A polgármestertől megtudtuk, nemcsak korszerűsítés történt, hanem több ponton lámpahelyet is bővítettek. – A lakosság abszolút pozitívan értékelte a kezdeményezést, mostanra jobb minőségű és energiatakarékos megoldással élhetünk. Korábban a város közvilágítása elavult, és az üzembiztonsága alacsony szintű volt, ez indokolta a beruházást – mondta, hozzátéve, a hálózat kiépítéséből adódó kisebb, helyi problémákra jelenleg is igyekeznek megoldást találni.

A jobb ellátásért

A Zöld város projektről szólva azt mondta: a befejezés fázisába ért, és a 2015-ös elképzelések mentén valósult meg. – Három részből állt ez a projekt. Az első ütemben, a korábbi testület időszakában a Rákóczi utcán zöldfelület-rekonstrukció történt, továbbá két közösségi teret is kialakítottak. 2019 őszétől, a projekt második ütemében az újonnan alakult testülettel elsődleges célunk volt a Bodó utcai kerékpárút megépítése, az elképzelésünk 2020 nyarára valósult meg. Végül a harmadik ütemben a Rákóczi utca 6. szám alatt álló épület rekonstrukcióját végeztük el. Korábban a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete is használta az épületet, ők jelenleg átmeneti helyszínen, a Bocskai utcán tevékenykednek. A beruházás teljes körű felújítást jelentett tetőcserével, és a korábbi elképzeléseknek megfelelően itt varroda és mosoda is épült. Emellett szociális boltot alakítottak ki, amely a városban működő közmunkaprogramok termékeit értékesítheti, ennek üzembe helyezése folyamatban van – részletezte, hozzátéve, ünnepélyes átadót a közeljövőben terveznek.

A városvezető arról is beszélt, hogy a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. épületének korszerűsítése július 11-én befejeződött, jelenleg már csak az üzembe helyezéssel, átadással kapcsolatos utómunkálatok folynak. Emlékeztetett: a felújítás ideje alatt a rendelőintézetben folyó szakellátás zavartalanul működött, mindössze a házi gyermekorvosok, valamint az ügyeleti ellátás fogadta más, ideiglenes helyszínen a betegeket. – Az épületet felújítottuk és bővítettük is, s különféle orvostechnikai felszereléseket vásároltunk a magasabb színvonalú orvosi ellátás biztosításáért. A bútorzatot és az informatikai eszközöket szintén cseréltük, fejlesztettük – részletezte.

A település belső infrastruktúrájának karbantartását illetően ugyanakkor megjegyezte: megfelelő minőségű útburkolat még ma sincs minden városrészen.

A polgármester abban bízik, a jövőben látványosabb, nagyobb léptékű útfelújítás is megvalósulhat a városban | Fotó: Napló-archív

– Törekszünk arra, hogy útjaink, járdáink megújuljanak, és ott, ahol útvonal sem volt, önerőből kezdtük meg az útalap kialakítását. A Belügyminisztériumhoz benyújtott és elnyert pályázatainknak köszönhetően tavaly 40 millió forintot fordíthattunk út- és járdafelújításra, ez az összeg az idén is rendelkezésünkre áll. Az előkészületek folyamatban vannak, hamarosan a tényleges kivitelezés is elkezdődik. Mindezek ellenére továbbra is jelentős elmaradásaink vannak, éppen ezért abban bízunk, hogy a jövőben is nyertes pályázatokkal kompenzálhatjuk a meglévő hátrányainkat, és az eddigieknél látványosabb, nagyobb léptékű korszerűsítéseket is elvégezhetünk – mondta.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában