a június már betelt

2021.06.02. 19:41

Újra lehet lakodalmat tartani, megrohamozták a párok a debreceni anyakönyvi hivatalt

A Hajdú-bihari Naplónak egy szertartásvezető is beszélt a tapasztalatairól.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Múlt héten véget ért a jegyespárok kálváriája: a beoltottak számának növekedése és ezáltal a vírus visszaszorulása nyomán immár újra lehet lakodalmakat tartani. A debreceni polgármesteri hivatal statisztikái arról tájékoztatnak, hogy a megyeszékhelyen legtöbben a korlátozások ellenére is megtartották a tavalyra tervezett polgári esküvőjüket.

Már csak júliusra van időpont

„2020-ban 1247 pár kötötte egybe életét. A veszélyhelyzet miatt elmaradt esküvők száma igen csekély volt, a jegyespárok döntő többsége tudomásul vette a védelmi intézkedéseket”

– olvasható a Naplónak küldött válaszban. Arról is beszámolnak, hogy idén már 357 pár kelt egybe a Kálvin téri és az Iparkamara utcai házasságkötő termekben, valamint további 456 pár jelentette házassági szándékát, így valószínűsíthető, hogy ebben az évben is magas lesz az esküvők száma. – Ezt támasztja alá az is, hogy online időpontfoglalási rendszerünkben a házassági szándék bejelentésével kapcsolatos ügyintézésre már csak júliusra vannak szabad időpontok. A lakodalomra vonatkozó korlátozások feloldása óta anyakönyvi hivatalunkban folyamatosan „égnek a telefonvonalak”, a jegyespárok vagy a házassági szándék bejelentéséhez szeretnének időpontot foglalni, vagy a már bejelentett házasságkötések idejét és helyszínét kívánják módosítani – tudta meg lapunk.

Nem csak a polgármesteri hivatalban égnek a vonalak, a szolgáltatók körében is nagy bonyodalmakat okoz a sok módosított esküvő.

– Tavaly sok pár álma szertefoszlott, sokan belefáradtak az átszervezésekbe, a foglalókkal kapcsolatos jogi vitákba, így inkább letettek a lagziról. Volt olyan kliensem, aki októberről áttette a lagzit idén májusra, most pedig májusról júliusra. Olyan is van, aki megtartotta volna, de a vendégek mondták le sorban a részvételt – fogalmazott lapunknak Kövesdi Anikó szertartásvezető. Elmondta, szolgáltatóként az egész vírushelyzet alatt próbálták rugalmasan kezelni az átszervezéseket és tartani a párokban a lelkesedést.

Kövesdi Anikó szertartásvezető rugalmasan vette az akadályokat | Fotó: Kövesdi Anikó-archív

A 200 fő alatti lagzik engedélyezésétől kezdve fellendült az élet: a szakértő szerint a párok úgy vetették bele magukat újra a szervezésbe, mintha „Csipkerózsika-álomból” ébredtek volna. – Most is van pár nehezítő körülmény. Sokszor előfordul, hogy bár a lagzin való részvételhez nem, a szállásfoglaláshoz már szükségeltetik a védettségi igazolvány. Van olyan pár is, amelyik inkább azért tolt még egy évet az esküvőjén, mert nem akarnak engedni a 300 fős vendégseregből – mondta.

Nagy az igény a munkájukra

A vírushelyzet miatt különösen keresettek lettek a szertartásvezetők, ugyanis nagyon sok pár különvette az esküvő hivatalos részét a lagzitól, és csak az utóbbit tolta el. Közülük most sokan szeretnék a lakodalom időpontjában szeretteik körében is megerősíteni fogadalmukat és újra kimondani azt a bizonyos „igent”.

„Úgy tapasztalom, kortól és lakóhelytől függetlenül egyre többen tartanak igényt a szertartásvezetői szolgáltatásra. A korábbi hagyományokkal ellentétben ma már teljes mértékben a párok döntése az, hogy kivel és milyen formában szeretnék átélni nagy napjukat”

– fogalmazott Kövesdi Anikó. Kiemelte, hivatása nem összekeverendő az anyakönyvvezetővel, hiszen a törvények szerint csakis az utóbbi jelenlétében, két tanúval köttethető hivatalos házasság, míg a szertartásvezetőt azok választják, akik a fogadalmukat elképzeléseik szerint, idő- és helybeli korlátozások nélkül is meg szeretnék tenni.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában