beszámoló

2021.06.28. 18:16

Szörnyű állapotok Csehországban – az MRSZ csapata a tornádó sújtotta területen járt

Fotó: Hegedűs Gábor-arhív

Múlt pénteken hétfős segélycsapatot indított a tornádó sújtotta Csehországba a Magyar Református Szeretetszolgálat, melynek tagjai hétfő délután érkeztek vissza Debrecenbe. Hegedüs Gábor, a mentő-kutató csapat vezetője a Naplónak számolt be arról, mi fogadta őket a természeti katasztrófa helyszínén, illetve hogyan segítettek a bajbajutottakon.

Fotó: Hegedüs Gábor-arhív

Mint az ismert, jégesővel kísért tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban, a tornádó emberéleteket is követelt, több százan megsérültek, hatalmas anyagi károk keletkeztek. A katasztrófát követően a Szeretetszolgálat felvette a kapcsolatot a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségével és Magyarország Prágai Nagykövetségével, segítséget ajánlott a bajbajutottak számára. – A mentőcsoportunk hét fővel indult el péntek reggel Csehországba, vittünk magunkkal egy nemzetközi területátvizsgáló vizsgával rendelkező mentőkutyát is, mert nem tudtuk pontosan, hogy milyen körülmények fogadnak bennünket. Egy kisteherautónyi humanitárius segélycsomaggal érkeztünk, ebben voltak tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek, továbbá vittünk magunkkal a kárelhárításhoz aggregátorokat, kármegvilágító reflektorokat, láncfűrészeket, vízszivattyút, kézi szerszámokat, mindenre fel voltunk készülve – idézte fel Hegedüs Gábor.

Fotó: Hegedüs Gábor-arhív

Útközben kapták meg az információkat a nagykövetségtől, hova kell pontosan menniük. – Szörnyű állapotok fogadtak bennünket, egy ép ház sem maradt. Ezek a házak Európára jellemző módon nem könnyűszerkezetesek, hanem rendes kőházakról beszélünk. Minden lakhatatlanná vált: a lakóházak, a polgármesteri hivatal, a templom. Mindent megtépázott a tornádó, az autókat a tetejére állította, a villanyoszlopokat kettétörte, a fákat tőből kicsavarta – mondta.

Fotó: Hegedüs Gábor-arhív

Pénteken kora délután már a helyszínen volt a csapat, az adományokat átadása után munkához láttak. – Akkorra már a cseh rendvédelmi szervek átfésülték azokat a területeket, ahol ember lehetett, tehát alapvető emberkeresésre már nem volt szükség, így a romeltakarításban és a kárenyhítésben vettünk részt. Vittünk magunkkal kétezer négyzetméternyi tetőfedő-fóliát, ez nagy segítség volt ott – tudatta Hegedüs Gábor. A kutató-mentőcsoport a világ minden táján sok, hasonló katasztrófa helyszínén járt már, azonban még a vezetőjük is megilletődött a Csehországban látottakon. Azon településen, ahol ők voltak, körülbelül ezer méteres sávban söpört végig a tornádó, maga mögött a földdel egyenlővé tett házakat, kicsavart fákat, kidőlt oszlopokat hagyott, azonban a sávok kívül egy cserép sem esett le a házakról, élesen elkülöníthető volt a vonal, hol járt a tölcsér.

A MRSZ csapatában hét főből hat rendelkeznek tűzoltóvizsgával, így tapasztaltan be tudtak kapcsolódni a kárterületi munkába.

Fotó: Hegedüs Gábor-arhív

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában