Közlekedésfejlesztés

2021.06.02. 12:24

Megkezdődött a kiskörút harmadik ütemének építése

Már dolgoznak a munkagépek a Hatvan és a Csók utca kereszteződésében.

Fotó: Kiss Annamarie

Múlt századi elgondolás, hogy a Piac utcával párhuzamosan épüljön egy út tehermentesítő céllal. – Borsos József városépítészeti terveiben már az 1930-as években megjelent a Piac utcával párhuzamos, a város növekvő forgalmát levezetni tudó új nyomvonal, amely kettémetszi a belvárost és csatlakozik Debrecen belső körgyűrűrendszeréhez. Ez a belső körgyűrű utolsó szakasza – ismertette a helyszínen Papp László polgármester szerda délelőtt.

Papp László polgármester | Fotó: Kiss Annamarie

A cívisváros első embere felidézte, hogy 2012-ben indult el a fejlesztés, akkor másfél milliárd forintból valamivel több mint 500 méteres szakasz épült meg. 2015-ben fogtak a második szakasz építéséhez, ebben az ütemben 2,6 milliárd forintból 537 méter hosszan épült ki a nyomvonal, az összegben a közműépítési és bontási munkák költsége is benne volt. – 2021-ben eljutottunk oda, hogy megkezdődhettek a harmadik, a Hatvan és Mester utcák közötti ütem munkálatai. 419 méter hosszú nyomvonalon, 2x3 sávon épül ki a kiskörút befejező szakasza, a kivitelező 1,6 milliárd forintos összeggel nyerte meg a kivitelezés lehetőségét – tudatta Papp László. Hangsúlyozta, az útépítéshez hozzátartozik az is, hogy jelentős mértékben hozzá kell nyúlni a meglévő közművekhez, valamint informatikai rendszert is fejlesztenek. Az utóbbi azt jelenti, hogy egy nyolc védőcsőből álló informatikai alépítményt helyeznek el.

Fotó: Kiss Annamarie

A kiskörút harmadik szakasza a Mester utcánál ér majd véget, ahol csomópont-átépítés lesz. – A Csemete utca nyomvonalára is benyúlik majd a fejlesztés, ott 65 méteres szakaszon újul meg az útburkolat. A Csemete utca – Mester utca – kiskörút kereszteződésének a kapacitását úgy méretezzük, hogy képes legyen lekezelni a forgalmat – hangsúlyozta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a kerékpáros közlekedés fejlesztése is megvalósul ezen a nyomvonalon, de nem ennek a beruházásnak a részeként. – Külön beszerzési eljárás keretében a 2x3 sáv mellett irányhelyes kerékpársáv lesz egy második beruházásban, még ebben az évben szeretnénk elkezdeni ennek a fejlesztését is – szögezte le.

Szerződés szerint 2022 augusztusára kell elvégeznie a kivitelezőnek a kiskörút megépítését, bár a polgármester szerint reális esély van arra, hogy lényegesen hamarabb elkészüljön.

Papp Csaba önkormányzati képviselő (balról) és Papp László polgármester | Fotó: Kiss Annamarie

Papp László a további tervekről is beszélt: elképzeléseik szerint ha a kiskörút harmadik üteme megépül, az lehetővé teszi, hogy a Bethlen utca Hunyadi, Mester és Hatvan utca közötti szakaszán kisebb legyen a forgalom. Bár teljes egészében nem lehet onnan kizárni az autós közlekedést, de sokkal inkább gyalogos- vagy kerékpárcentrikussá tennék a Bethlen utca fent említett szakaszát.

Papp Csaba önkormányzati képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

Papp Csaba önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, egy képviselőnek mindig nagy öröm, ha a körzete fejlődik, főleg ha egy ekkora ütőér tud elkészülni, mint most a kiskörút befejező szakasza. Emlékeztetett, nem ez az első ilyen horderejű fejlesztés a körzetben, elég a Pesti utca korszerűsítésére, vagy a 2-es villamos megépítésére gondolni. – A kiskörút elkészülése gyorsabb áthaladást fog biztosítani a lakosoknak. A beruházás kapcsán nem csak aszfaltozásról tudunk beszélni, 160 fát is elültetünk – húzta alá. Papp Csaba kiemelte, a III. ütem elkészülte átlátható és gyors áthaladást fog biztosítani a körzetben.

Épül a kiskörút III. üteme a Mester utcánál Debrecenben.
Fotó: Kovács Péter

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában