a szakember szemével

2021.06.18. 10:52

Kisállat vásárlásakor nem árt az egyed szüleinek a kórtörténetét is ellenőrizni

A népszerű fajtáknál is gyakoriak a betegségek.

Bár napjainkban egyre többen fogadnak örökbe menhelyi kutyákat, még mindig sokan kinézet alapján választanak maguknak fajtatiszta házi kedvencet. Ezzel természetesen semmi gond sincs, ha valaki alaposan és körültekintően utánajár a választott egyed jellemzőinek, ám a legtöbben nincsenek tisztában az úgynevezett fajtabetegségekkel. – A yorkshire terrierek, bolognesék, mopszok és buldogok is rendkívül közkedveltek – osztotta meg tapasztalatait dr. Bodó Zsuzsanna állatorvos. – Az első két fajta esetében allergiás megbetegedések, szalagsérülések és szembetegségek gyakrabban előfordulhatnak. A második két fajtánál pedig a rövid orr miatt légzőszervi problémák és a sekély szemgödör miatti szembetegségek bukkannak fel rendszeresen – fogalmazott.

Sokak által kedvelt kutyafajta a mopsz | Fotó: MW-archív

A szakember felhívta a figyelmet: kisállat vásárlásakor, ha lehetséges, mindenképp érdemes a szülőket is megtekinteni és érdeklődni azok korábbi megbetegedéseiről. – Daganatos megbetegedések minden fajtánál előfordulhatnak. Ezek többtényezős hátterűek lehetnek, hiszen a daganat kialakulása függhet a genetikai háttértől, az állat tartásától és a takarmányozástól is – tette hozzá.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában