hagyományok

2021.06.27. 18:00

Az agarak futtatása volt a fő látványosság Egyeken vasárnap – fotókkal

Hagyományőrző napot rendeztek a településen.

Egyeken tartottak agár versenyt és hagyományőrző napot vasárnap.

Fotó: Kovács Péter

Kecses járású magyar agarak és gazdáik népesítették be az Egyek szélén lévő vásárteret vasárnap délelőtt, ahol előző nap még a megyei lovasfogat-hajtó bajnokság egyik versenye zajlott.

Berkes Zoltán | Fotó: Kovács Péter

Maradjunk azonban az agaraknál, mégpedig Berkes Zoltán főrendezővel, aki arról tájékoztatott bennünket, hogy az egyesülete segítségével negyedik alkalommal szervezi meg Hajdú-Bihar e jelentős agarász találkozóját, amelynek a célja a kutyafajta népszerűsítése, tenyésztőiknek szakmai megbeszélés biztosítása, a közönség számára pedig a látványos agárfuttatás bemutatása. A találkozóra egyébként szerte az országból érkeztek vendégek.

Akár 60-80 kilométerrel is

Horváth Imre és felesége Józsáról érkezett. Ők magukat tenyésztőnek még nem, tartónak viszont joggal nevezik, hiszen négy agaruk van, azokat el is hozták Egyekre. Mint mondták, megcsodálják mások kutyáit, tapasztalatot cserélnek, szakmáznak egy kicsit.

Fotó: Kovács Péter

– A szülői házban folyamatosan volt magyar agarunk, innen az indíttatás. A gyermekeinkkel nemrégiben úgy döntöttünk, hogy ismét belefogunk a kutyatartásba. És hogy milyen fajtát válasszunk? Legyen az olyan, amit mindig is szerettünk, ezért maradtunk a magyar agárnál – válaszolják kérdésünkre, majd továbbszövik gondolatukat. – Mindamellett, hogy a vadászatra, futásra termett az agár, ez ugyanolyan házőrző is, mint például egy német juhász vagy bármilyen nagyobb testű kutya. Ezeknek a kutyáknak azért van egy megjelenésük, dominanciájuk.

„Ha ezek két lábra állnak egy kerítésnél, ott méltóságot parancsolnak a közelítő idegeneknek.”

Azt viszont tudni kell az agártartóknak, hogy ezeknek a fajtáknak hatalmas a mozgásigényük. Tréningezni nem olyan egyszerű az agarakat, hiszen az ember nem tud olyan gyorsan futni, mint a kutya, és még a bicikli is elég gyenge hozzá, úgyhogy motorra van szükség. Az agarak futósebessége a tréningtől függ. Egy-egy gyors sprintben 60-80 kilométert is elérhetik.

Egyeken ezt be is mutatták a szépszámú közönségnek. Mégpedig egy zsinóron húzott fehér műanyagzacskót üldözve, ez imitálta a nyulat. A körpályán az állatok testi épségének óvása miatt egyszerre csak két agár futhatott, de leginkább egyesével eresztették a „zsákmány” után őket. A tetszetős küllemű, rövid szőrű, kecses mozgású kutyák a talajt látszólag alig-alig érintve szinte úsztak a levegőben.

Az egyetemes kultúra része

Töpfner József | Fotó: Kovács Péter

Az ország legrégebbi civil szervezete a Magyarországi Agarász Egyesület. Töpfner József alelnöktől tudtuk meg, hogy 1835-ban alapították, 1947-ben a kommunisták a működését betiltották, de jogilag nem számolták fel, így 1991-ben hét öreg tag újjá alapította az egyesületet és a debreceni cégbíróságon jegyezték be. – Az agarászat hagyományát őrizzük – folytatta Töpfner József az egyesület tevékenységével. – Az agarászat nemcsak a vadászati kultúra, hanem az egyetemes kultúra része is, hiszen költőket ihletett a magyar agár, szobrokon, kerámiákon, képeken jelenítik meg ezt a szép ebet, mégpedig főleg a nemesi élet mindennapjainak ábrázolásában. 1991-től harcoltunk azért, hogy ismét elfogadják vadászkutyaként az agarat. Hiszen az eredeti fajtát csak akkor lehet megtartani, ha eredeti funkcióban használják. És ez igaz valamennyi kutyafajtára. Az egyesület munkája eredményeként 2015. decemberében a Parlament megszavazta, hogy a magyar agárral lehet vadászni, mégpedig a fajta megtartása érdekében. Munkában, eredeti funkcióban le tudjuk bírálni a kutyát, az ottani teljesítményt pedig a tenyészetnél tudjuk figyelembe venni.

Az eseményt Miluczky Attila, Egyek polgármestere nyitotta meg. Ebben felhívta a figyelmet a felelős állattartásra, majd kitért az önkormányzat működtetésében lévő gyepmesteri telepre. – Büszkék vagyunk a telepre, ahol tavaly minden korábbi rekordot megdöntve 609 kutyát tudtunk újra gazdásítani. Ez óriási szám, főleg annak függvényében, hogy az egész országban évente összesen 17 ezer kutyának találnak új gazdát. 40 településsel vagyunk együttműködési szerződéses megállapodásban; és ez a szám mutatja, hogy ők is elégedettek a tevékenységünkkel.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában