Fontos a múlt

2021.06.16. 16:59

A szatmári svábok kultúráját kutatja

Több évtizedes munkájáért kapott szakmai elismerést Kardos Dezső.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

A Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat idén is Budapesten adták át, de betegsége miatt a debreceni Kardos Dezső csak szerda délután vehette kézbe elismerését a Méliusz Könyvtárban. Az ünnepségen először Barcsa Lajos alpolgármester kiemelte, hogy Debrecenben virágoznak a nemzetiségi kultúrák, ezen belül említést tett a német nemzetiségiek aktív jelenlétére és a városvezetőség által támogatott jövőjére, majd úgy fogalmazott: Kardos Dezső munkája azt is bizonyítja, hogy a múlt is fontos. A laudáció elhangzása után a díjat Soltész Miklós államtitkára adta át a kitüntetettnek.

A politikus a köszöntőjében emlékeztetett a szatmári svábok sorsára a trianoni békediktátum után, majd hangsúlyozta: Kardos Dezső munkássága kiemelkedő jelentőségű a magyarországi németség szempontjából.

Az államtitkár végül Vállaj község épített környezetének jelentőségéről beszélt. Kardos Dezső az 1990-es évek elején kezdte el kutatni felmenőit, munkásságából több kötet, legutóbb, 2015-ben a Vállaj község története című kiadvány jelent meg. A szerző jelenleg is aktívan dolgozik, most átfogó családtörténeti kutatást végez. A Pro Cultura Minoritatum Hungariae olyan Magyarországon élő, őshonos nemzetiséghez tartozó személyeknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységet végeztek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvű kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, és a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén kimagasló tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában