Bicikliúton, zöldterületen is állnak

2021.04.21. 07:30

Kaotikus állapot alakult ki a Nagyerdőn a sok autó miatt

A zöldterületen parkolnak az autók a Pallagi úton, a tavaly augusztusban átadott bicikliút mellett. Kerekeikkel homokot, sarat hordanak fel a kerékpárútra, így balesetveszélyes helyzetet is teremtenek. A Debreceni Közterület Felügyelet szerint a visszatérő probléma miatt szükség lenne behajtást akadályozó oszlopok elhelyezésére. Ennek lehetőségét az önkormányzatnál vizsgálják.

Fotó: Fogarasi Renáta

Több olvasónk jelezte, hogy a Pallagi úton, a tavaly augusztusban átadott bicikliút mellett, a zöldterületen parkolnak az autók. Kerekeikkel homokot, sarat hordanak fel a kerékpárútra, így balesetveszélyes helyzetet is teremtenek. Félnek, hogy a 660 méteres gyalog- és kerékpárút a fokozott terhelés miatt idő előtt tönkremegy.

Ottjártunkkor is legalább száz autó várakozott ott, feltehetően a gyógyszergyár dolgozói hagyták hátra járműveiket a természetvédelmi területen. Az esettel kapcsolatban megkerestük a Debreceni Közterület Felügyeletet.

Nem szankcionálhatnak

Válaszában a szervezet tudatta, hogy „amennyiben a szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő az ellenőrzése alkalmával, hozzájárulás nélkül, jogosulatlanul gépjárművel elkövetett zöldterületen történő szabálytalan várakozást tapasztal, a gépjármű üzembentartójával szemben kizárólag figyelmeztetést alkalmazhat, mivel az önkormányzati rendelet nem tartalmaz szankciót”.

Megkeresésünk előtt a felügyelethez már érkezett lakossági bejelentés, ám ellenőrzéskor a közterület-felügyelők nem láttak kerékpárúton közlekedő, illetve várakozó gépjárművet. Mint megjegyezték, értesítették a polgármesteri hivatal Városüzemeltetési Osztályát, hogy a visszatérő probléma miatt szükség lenne behajtást akadályozó oszlopok elhelyezésére.

A közterület-felügyelők járőrszolgálatukat a számukra meghatározott járatterv és a szolgálati beosztásuk alapján végzik. A szolgálatukat a Nagy­erdő területén téli időszakban 8 és 16 óra között, valamint a nyári időszakban 10 és 18 óra között teljesítik.

A polgármesteri hivatal sajtóosztálya egyetértett azzal a ténnyel, hogy az autósok csapadékos időjárás esetén a sárfelhordással balesetveszélyes helyzetet teremtenek. Közleményük szerint sajnálattal tapasztalták, hogy egyes gépjárművezetők a zöldterületet is igénybe veszik parkolás céljából, és a kerékpárutat közlekedési felületként használják, ezzel rongálva annak minőségét.

Oszlopokat telepíthetnek

Az önkormányzathoz nem érkezett lakossági bejelentés a probléma miatt, de a közterület-felügyelet jelzése nyomán tavasszal megvizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel megakadályozhatják a gépjárműveket a kerékpárút szabálytalan használatában. Ilyen lehet például a behajtást akadályozó oszlopok kihelyezése.

Az érintett városrész a Debreceni Egyetem, a Klinika és a TEVA Gyógyszergyár miatt jelentős átmenő- és célforgalmat bonyolít le; a kerékpár­út kiépülése ellenére nagyon sok dolgozó jár munkába gépjárművel, és a környék adottságai miatt csak korlátozott számban áll rendelkezésre parkolóhely.

A Nagyerdő és környékének közlekedési fejlesztése az önkormányzat kiemelt feladatai közé tartozik, így az elmúlt években több fejlesztés is zajlott annak érdekében, hogy javítsák a csomópontok áteresztőképességét – hangsúlyozta a hivatal.

Fogarasi Renáta/Cívishír.hu

Borítókép: ottjártunkkor csaknem száz autó várakozott a nem megfelelő helyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában